Ex-procurorul Adriana Bețișor va compărea pe banca acuzaților. PCCOCS a finalizat urmărirea penală
Full Article 3 minutes read

Ex-procurorul Adriana Bețișor va compărea pe banca acuzaților. PCCOCS a finalizat urmărirea penală

Adriana Bețișor, fost șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție va compărea pe banca acuzaților pentru trei capete de acuzare: corupere pasivă în proporții deosebit de mari, abuz în serviciu și amestec în înfăptuirea justiției. PCCOCS a finalizat urmărirea penală pe acest caz și a transmis dosarul în judecată.

Potrivit rechizitoriului, faptele infracționale ar fi fost comise în anul 2018, atunci când învinuita, activând în calitate de procuror, ar fi pretins de la un condamnat 50 mii euro. În schimbul acestei sume, procurorul urma să-i recalifice acțiunile și să-și retragă acuzațiile în dosarul aflat atunci pe rol la Curtea de Apel Chișinău în care acesta fusese condamnat la 12 ani de închisoare pentru tentativă de delapidare a averii străine și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

Suma ar fi fost transmisă procurorului într-un local din capitală de către concubina condamnatului, iar ca rezultat, procurorul a formulat și înaintat la Curtea de Apel Chișinău susținerile verbale, contrare propriei poziții susținute anterior în prima instanță și, contrar poziției procurorului care a susținut acuzarea la Curtea de Apel Chișinău, renunțând la acuzațiile inițiale și solicitând eliberarea condamnatului din arest.

Aceste circumstanțe au fost luate ca bază la adoptarea deciziei instanței de apel și au permis procurorului să-și ”onoreze” promisiunea în schimbul banilor extorcați.

În prezent, persoana învinuită nu mai activează în organele procuraturii. Fiind audiată de procurori, aceasta nu-și recunoaște vina. La această etapă este cercetată în libertate.

***

Adriana Bețișor este cunoscută prin faptul că având un stagiu relativ mic de activitate în calitate de procuror, a primit în gestiune dosare de rezonanță, inclusiv din cele despre „furtul miliardului”. În anul 2012, ea a condus un grup de procurori care au efectuat percheziții în companiile lui Veaceslav Platon. În anul 2013, a gestionat dosarul lui Leonid Volneanschi, proprietarul centrului comercial Elat, care a fost acuzat de escrocherie în proporții deosebit de mari. Omul de afaceri și avocații acestuia susțineau că dosarul a fost fabricat, iar dovezile – falsificate. În prezent, dosarul penal se află la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

La fel, Bețișor a condus la Procuratura Anticorupție un grup care s-a ocupat de investigarea furtului miliardului. Aceasta a gestionat unul dintre dosarele penale ale lui Ilan Șor (dosarul nu a fost transmis în instanță până în prezent), precum și cazul firmei Caravita și a lui Ion Rusu, rudă cu ex-premierul Vladimir Filat. Bețișor a gestionat și dosarul lui Vladimir Filat care, în consecință, a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Ambele procese – împotriva lui Rusu și împotriva lui Filat – s-au desfășurat cu ușile închise, iar avocații indicau asupra caracterului inechitabil al urmăririi penale și al procesului de judecată. În prezent, CEDO examinează cererea lui Filat împotriva Moldovei.

Mai multe detalii despre dosarul în care este vizată Adriana Bețișor puteți citi AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: