Examinarea cererii privind constituționalitatea Partidului „ȘOR” – pusă pe pauză. Când va fi luată decizia?
Full Article 3 minutes read

Examinarea cererii privind constituționalitatea Partidului „ȘOR” – pusă pe pauză. Când va fi luată decizia?

Examinarea legalității activității Partidului „ȘOR” este pus pusă pe pauză, pentru a treia zi consecutiv. Magistrații Curții Constituționale urmează să se întrunească într-o nouă ședință luni, 15 mai, cu începere de la ora 10:00, pentru a examina cererea Guvernului. 

De menționat că magistrații Curții Constituționale s-au întrunit astăzi în ședință a treia zi consecutiv, pentru a examina sesizarea privind verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. Se întâmplă după ce judecătorii Înaltei Curți, întruniți pentru prima dată în ședință pe 10 mai, nu au reușit să ajungă la un acord. Ședința de astăzi s-a desfășurat pe fonul unui protest, organizat de simpatizanții lui Șor în scuarul CCM. Mulțimea a scandat lozinci antiguvernamentale și a cerut „dreptate” și „libertate” în cazul Marinei Tauber, cercetată penal.

La manifestație, în regim live, a participat și liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Politicianul s-a arătat convins de victoria partidului în această luptă și a dat asigurări că „vor merge până la capăt”. La rândul său, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, tot el organizator al manifestației, a declarat că, în cazul în care CCM va susține sesizarea Guvernului, vor fi lansate alte partide. „Câte cinci în fiecare zi”, a declarat el.

Precizăm că interesele Partidului au fost apărate astăzi, în instanță, inclusiv de vicepreședinta formațiunii, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber, aflată în arest la domiciliu. Apărarea a cerut sistarea procesului de verificare a constituționalității formațiunii politice în baza unor circumstanțe care, potrivit avocaților, ar demonstra că sesizarea nu ar ține de competența Curții Constituționale. Cererea, însă, a fost respinsă.

Amintim că Cabinetul de miniștri condus de fostul premier Natalia Gavrilița a aprobat, pe 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției a propus verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. Câteva zile mai târziu, CCM declara că a purces la examinarea sesizării.

Ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, declara că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până atunci, formațiunea politică ar fi acționat în contradicție cu principiile statului de drept și ar pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova. În reacție, Șor a declarat la acea vreme că interzicerea formațiunii ar însemna „lezarea drepturilor” alegătorilor care şi-au dat votul pentru Partidul „ȘOR”, precum şi un „atentat la pluralismul de opinie”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: