Există moldoveni printre civilii uciși în Ucraina? Precizarea ambasadorului Moldovei
Full Article 2 minutes read

Există moldoveni printre civilii uciși în Ucraina? Precizarea ambasadorului Moldovei

Potrivit informațiilor preliminare, în timpul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, nu au fost înregistrate decese ale civililor moldoveni. Informația a fost confirmată pentru NM de către ambasadorul R. Moldova în Ucraina Valeriu Chiveri.

„Potrivit datelor Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, din februarie până în august, în Ucraina au fost înregistrate 13 477 victime din rândul civililor: 5 587 de morți și 7 890 de răniți. (…) În ceea ce privește cetățenii moldoveni, din fericire, nu au existat solicitări către ambasadă pentru acordarea asistenței necesare, ceea ce preliminar confirmă că printre morți nu există cetățeni ai Moldovei”, a comunicat Valeriu Chiveri.

Diplomatul a mai spus că cetățenii moldoveni locuiesc în toate regiunile Ucrainei: „Potrivit datelor noastre, înainte de începerea războiului, în Ucraina se aflau peste 20 de mii de cetățeni moldoveni”.

„Având în vedere complexitatea situației și nevoia de a oferi asistență cetățenilor noștri, ambasada nu și-a oprit nici măcar pentru o zi activitatea. (…) Activitatea noastră principală presupune eliberarea documentelor de călătorie expirate sau pierdute, furnizarea de informații și organizarea evacuării, precum și asistarea în căutarea cetățenilor dispăruți”, a declarat Chiveri, pentru NM.

Întrebat câți cetățeni moldoveni luptă de partea Rusiei și a Ucrainei, ambasadorul a comunicat: „Ambasada nu are date despre cetățenii noștri care participă la acțiunile de luptă de partea Ucrainei sau Rusiei”.

Interviul integral poate fi citit în varianta rusă aici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: