„Există reguli de comportament, este bine să ai o invitație”. Popescu a confirmat că Moldova a elaborat „lista neagră” a oficialilor din Rusia
Full Article 4 minutes read

„Există reguli de comportament, este bine să ai o invitație”. Popescu a confirmat că Moldova a elaborat „lista neagră” a oficialilor din Rusia

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a confirmat că Republica Moldova a elaborat o „listă neagră” a oficialilor din Rusia indezirabili pe teritoriul țării noastre. Anterior, premierul Dorin Recean a spus că în listă se regăsește inclusiv președintele Federației Ruse, precum și omul de afaceri Igor Ceaika. Popescu a spus că „într-adevăr există astfel de reticențe față de anumiți cetățeni ai Federației Ruse”, dar nu o să intre în detalii cu privire la numele persoanelor din listă. 

Popescu a fost întrebat dacă Moldova se află într-un „război diplomatic rece cu Federația Rusă”. „Suntem într-un schimb regulat de mesaje foarte sincere, deseori dure, în care noi ne exprimăm foarte clar poziția noastră”, a precizat ministrul.

Întrebat dacă poate să dea detalii despre lista de cetățeni din Federația Rusă, inclusiv oficiali, care au interdicție de intrare în Republica Moldova, Popescu a comunicat: „Într-adevăr există astfel de reticențe față de anumiți cetățeni ai Federației Ruse. Știți bine că există și un număr foarte mare de cetățeni ai altor state cărora li s-a refuzat intrarea în Republica Moldova, dar această listă nu este discutată”.

„Da, ceea ce a spus domnul prim-ministru Dorin Recean este destul de clar. Există nume, dar eu nu o să intru în detalii”, a adăugat Popescu, la Cutia Neagră de la TV8.

La precizarea dacă vorbim despre primele persoane din Federația Rusă, ministrul a spus: „Dumneavoastră ați văzut că a fost și un guvernator al unei regiuni din Federația Rusă care a încercat să intre, deci această vizită a fost indezirabilă și această persoană n-a intrat pe teritoriul țării noastre, dar la modul practic trebuie să fim conștienți că pentru oficialii de rang înalt totuși există și anumite reguli de comportament internațional în care pentru a se deplasa în alte țări este bine să ai și o invitație”.

***

Pe 27 aprilie, premierul Dorin Recean a spus că Moldova a elaborat o „listă neagră” a oficialilor din Federația Rusă indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova. În listă se regăsește inclusiv președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, precum și omul de afaceri cu legături strânse în mediul politic din Rusia și Republica Moldova, Igor Ceaika, susține oficialul.

Înainte de aceasta, liderul Tatarstanului a publicat un video în care anunța că se află pe Aeroportul Internațional Chișinău, doar că autoritățile moldovenești nu i-au permis intrarea pe teritoriul țării noastre. Minnikhanov urma să participe la primul Congres internațional al diplomației populare „Prietenia popoarelor 2023” desfășurat luni, 17 aprilie, la Comrat.

La ședința Guvernului din 19 aprilie, premierul Dorin Recean a vorbit despre încercarea de a intra în Moldova a liderului Tatarstanului.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că un diplomat de la Ambasada Rusiei a fost declarat drept persona non grata, fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldovei.

Pe 25 aprilie, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova Lilian Darii a fost convocat la MAE-ul rus. La scurt timp, instituția rusească a anunțat că Darii a fost informat că un diplomat moldovean aflat în Rusia a fost declarat persona non grata.

Tot atunci, Moscova a interzis intrarea în Federația Rusă pentru patru oficiali din Republica Moldova. Este vorba de ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, dar și deputații PAS Oazu Nantoi, Olesea Stamate și Lilian Carp.

„Răspuns la declarațiile lor regulate anti-ruse, precum și alăturarea Chișinăului la listele de sancțiuni ale UE, ai căror subiecți sunt cetățeni ai Federației Ruse” – așa și-a argumentat atunci Kremlinul decizia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: