Expert: Anul 2022 a adus cea mai mare scădere a producției agricole din istoria Republicii Moldova
Full Article 2 minutes read

Expert: Anul 2022 a adus cea mai mare scădere a producției agricole din istoria Republicii Moldova

Anul 2022 a adus cea mai mare scădere a producției agricole din istoria Republicii Moldova, după anul 2021, când am înregistrat cea mai mare creștere a producției agricole din istoria țării. Datele preliminare pentru 2022 arată că producția globală agricolă a scăzut cu aproape 29,8%. Estimativ, volumul producției agricole a fost de 40,3 miliarde de lei, față de 48,4 miliarde de lei în 2021. Datele au fost comunicate de expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” Veaceslav Ioniță.

Expertul a menționat că sunt doi factori care au determinat scăderea producției anul trecut. Primul factor este reprezentat de condițiile meteo nefavorabile.

„În Republica Moldova dacă plouă și este soare este agricultură, dacă nu plouă nu este agricultură. Este straniu că în secolul 21 o țară înconjurată de două râuri are primăvara inundații, iar vara secetă”, a spus expertul.

Cel de-al doilea factor, spune Ioniță, este războiul din Ucraina.

„Agricultorii anul trecut nu au reușit să facă toate lucrările agricole calitativ, deoarece 75% din toate îngrășămintele erau anterior procurate din Rusia, iar din cauza războiului nu au mai putut fi aduse, totodată, acestea s-au scumpit semnificativ. Astfel, agricultorii au utilizat cu mult mai puțini fertilizanți decât trebuia”, a declarat Ioniță.

Veaceslav Ioniță susține că chiar dacă în 2022 am avut o scădere a producției agricole, dar având în vedere creșterea din 2021, în acești doi ani producția medie este cu 5% mai mare decât media ultimilor 5 ani.

„Tind să cred că perioada de cădere din agricultură s-a terminat, acum trebuie doar să asigurăm creștere și să ne orientăm către sectoarele mai puțin dependente de condițiile meteorologice”, a menționat Ioniță.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: