Experți în infracțiuni fiscale din Marea Britanie au sosit la Chișinău. Ar putea colabora cu procurorii moldoveni
Full Article 2 minutes read

Experți în infracțiuni fiscale din Marea Britanie au sosit la Chișinău. Ar putea colabora cu procurorii moldoveni

În după amiaza zilei de ieri, 14 februarie 2022, conducerea Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și PCCOCS a avut o întrevedere cu mai mulți experți britanici, aflați într-o vizită de documentare la Chișinău. Delegația Marii Britanii a sosit cu scopul de a stabili oportunități de parteneriat, în vederea identificării și urmăririi penale în domeniul spălării banilor și confiscării, se arată într-un comunicat de presă.

Din componența delegației Marii Britanii fac parte:
1.  Robert MacArthur, consilier de asistență tehnică în finanțe ilicite – investigații financiare, Unitatea de asistență tehnică, Combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului;
2.  Nadeem Ahmed, șeful departamentului juridic, Unitatea de asistență tehnică, Combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului;
3.  Paul Hylands – ofițer de legătură pe infracțiuni fiscale;
4.  Gary Davies – șef adjunct al Misiunii din cadrul Ambasadei Marii Britanii la Chișinău;
5.  Iulia Gutuleac – ofițer politic din cadrul Ambasadei Marii Britanii la Chișinău.

În cadrul întrevederii, delegația a anunțat despre înființarea Unității de asistență tehnică în Marea Britanie, dedicată parteneriatului și cooperării cu alte țări în implementarea standardelor Grupului de acțiune financiară. Scopul acestei unități tehnice este de a îmbunătăți capacitatea de prevenire, urmărire și sancționare a celor care comit infracțiuni de spălarea banilor și finanțarea terorismului, precum și acordarea ajutorului la prevenirea fluxurilor financiare ilicite în sistemul financiar britanic.

La rândul său, conducerea Procuraturii Generale a informat delegația despre aspectele de ordin legislativ din Republica Moldova, ce țin de domeniul aplicării sechestrelor, confiscării bunurilor infracționale, precum și etapele procesului de recuperare a bunurilor infracționale.

Amintim că, în prezent, în Marea Britanie s-ar afla mai multe persoane cercetate penal în Republica Moldova. Printre aceștia se numără Veaceslav Platon, Gheorghe Cavcaliuc și Contantin Botnari.

Amintim că, pe 18 ianuarie, ambasadorul Marii Britanii a declarat că nicio cerere din partea Interpol, care i-ar viza pe Gheorghe Cavcaliuc sau Veaceslav Platon n-a fost expediată Londrei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: