Experți români vin la Chișinău pentru consultarea instituțiilor publice. Ciucă: „România a demonstrat prin fapte că este cel mai sincer partener”
Full Article 4 minutes read

Experți români vin la Chișinău pentru consultarea instituțiilor publice. Ciucă: „România a demonstrat prin fapte că este cel mai sincer partener”

România va detașa temporar, la Chișinău, experți pentru consultarea instituțiilor Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar și în domenii precum agricultură, transport, mediu. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul conferinței de presă susținută la București, alături de omologul său român Nicolae Ciucă, în cadrul primei sale vizite oficiale externe în calitate de șef al Guvernului.

Recean a declarat că Bucureștiul este cel mai important partener comercial al Chișinăului și al doilea ca mărime investitor, comerțul bilateral a crescut cu 1,2 miliarde de dolari în 2022, ceea ce înseamnă că a ajuns la cifra de aproximativ 3,6 miliarde de dolari. De asemenea, acesta a mulțumit pentru susținere.

În ceea ce privește agenda de aderare la Uniunea Europeană, am discutat cu domnul prim-ministru Ciucă detașarea temporară a experților din București pentru consultarea instituțiilor noastre în procesul de aderare la Uniunea Europeană, agricultură, transport, mediu, toate domeniile pe care Bucureștiul deja are experiență de negociere și aderare. Această experiență este necesară la Chișinău și va facilita procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. La fel, aceasta va deschide oportunitățile pre-aderării pentru societate, dar și pentru mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului”, a menționat Recean.

De asemenea, șeful Executivului a încurajat oamenii de afaceri de pe ambele părți ale Prutului să-și extindă afacerile și să folosească potențialul economic existent și cel care urmează să vină.

„Și vreau să spun că în curând vom avea chiar și piețele financiare integrate și, corespunzător, piața de capital de la București va fi accesibilă din Chișinău. Oamenii noștri de afaceri vorbesc aceeași limbă, afacerile noastre vorbesc aceeași limbă”, a mai spus Recean.

La rândul său, Nicolae Ciucă a menționat că România își dorește să crească investițiile în Republica Moldova.

„Există un potențial de cooperare cât se poate de larg și cred că domeniul economic şi comercial poate să vină şi să aducă un sprijin atât cetățenilor români, cât şi cetățenilor din Republica Moldova. Avem nevoie de această stabilitate socio-economică”, a spus prim-ministrul României.

De asemenea, el a menționat: „România a demonstrat prin fapte că este cel mai sincer și de încredere partener al Republicii Moldova. Mărturie stau, spre exemplu, acordarea de sprijin bugetar direct, ce totalizează 10,3 milioane de euro, furnizarea de energie electrică, de lemne de foc pentru încălzire, de păcură și carburanți, precum și alte forme de asistență”. 

Nicolae Ciucă a mai menționat că asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de tensiuni, de asemenea, de narative ostile construite pe propagarea intenționată de informații false.

L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional”, a spus premierul român.

Amintim că Dorin Recean a efectuat pe 1 martie prima sa vizită oficială în calitate de prim-ministru. La București, după întrevederea cu Ciucă, premierul Recean va avea întrevederi la Palatul Cotroceni cu președintele României, Klaus Iohannis, iar la Palatul Parlamentului, vor fi organizate întrevederi bilaterale cu Alina Gorghiu, președinta interimară a Senatului și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților a României. 

Programul va mai cuprinde o întrevedere cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală, Principele Radu, precum și discuții cu membrii Camerei de comerț și industrie româno-germane. 

În cadrul vizitei la București, premierul este însoțit de vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi și secretarul general al Guvernului, Artur Mija. 

Totodată, delegația țării noastre va participa la evenimentul festiv al ambasadei Republicii Moldova la București, organizat cu ocazia Zilei Mărțișorului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: