Explicația ambasadorului Ucrainei în România, privind discursul controversat a lui Zelenski
Full Article 2 minutes read

Explicația ambasadorului Ucrainei în România, privind discursul controversat a lui Zelenski

Ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, afirmă că declaraţia lui Vladimir Zelenski, anume că România ar fi ocupat Bucovina de Nord, ar fi fost tradusă greşit din ucraineană în engleză pe pagina oficială a preşedinţiei din ţara vecină. Într-o postare publicată joi, 23 ianuarie, pa pagina sa de Facebook, oficialul a adus mai mute precizări la subiect. 

„E de înțeles că puțini oameni în România au văzut declarația președintelui ucrainean în original, adică în limba ucraineană, ci au luat traducerea în engleză, unde fraza originală “Північну Буковину зайняли румуни” («Bucovina de Nord a fost luată de români») a fost tradusă ca “Northern Bucovina was occupied by Romanians”, scrie diplomatul. 

Pe un mare val de comentarii și interpretări legate de declarația Președintelui V. Zelensky de ieri cu prilejul Zilei de…

Geplaatst door Oleksandr Bankov op Donderdag 23 januari 2020

Potrivit acestuia, „contextul istoric la finalul anului 1918, dezmembrarea Imperiului Austro-Ungar şi mişcările naţionale în fostele provincii ale acestuia au creat situaţia când aceste provincii istorice nu mai aveau suveranitatea recunoscută internaţional, deci preluarea lor de alte state vecine nu poate fi considerată „ocupaţia'”.

„Regret cu sinceritate această situaţie neplăcută, dar care până la urmă e drept rezultatul unei traduceri incorecte şi unor interpretări nefondate. Rămân convins că România şi Ucraina trebuie să-şi aprofundeze colaborarea pentru stabilitatea şi prosperitatea atât a ţărilor noastre, cât şi a regiunii întregi, iar comunicarea mai strânsă şi evitarea unor interpretări şi concluzii fără justificarea lor adecvată ne vor susţine eforturile diplomatice”, mai afirmă Bankov.

Amintim că, joi, 23 ianuarie, secretarul de stat al României, Dan Neculăescu, a solicitat de la ambasadorul Ucrainei în România clarificări privind referirile la România apărute în discursul public recent al președintelui Ucrainei. Reacția a venit după ce, în ajun, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a făcut un apel la solidaritate către conaţionali într-un discurs cu ocazia Zilei unităţii Ucrainei, în care susţine, printre altele, că „Bucovina de Nord a fost luată de români”.

Precizăm că NM, în publicația sa, nu a utilizat termenul „ocupat”, cum a fost tradus în alte surse mass media, inclusiv din Republica Moldova

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: