Exportul de cereale din Republica Moldova ar putea fi interzis
Full Article 2 minutes read

Exportul de cereale din Republica Moldova ar putea fi interzis

Exportul cerealelor din Republica Moldova ar putea fi interzis. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, în cadrul platformei „Președintele răspunde” din 1 mai. Șeful statului a precizat că decizia va fi luată în curând, pe fondul secetei din acest an.

„La această etapă, certificate pentru exportul de grâu, de cerealiere din grupul întâi, în Republica Moldova practic nu se eliberează. Sperăm că va fi în curând și o decizie oficială pentru interzicerea exportului de cereale, așa cum a făcut-o marea majoritate a țărilor”, a spus Igor Dodon.

Șeful statului a menționat că prețul la grâu a crescut ușor, însă a dat asigurări că pâinea nu se va scumpi deocamdată.

„Am văzut că a crescut puțin prețul la grâu, la 3,8 lei-4 lei. Am venit cu un mesaj către întreprinderile de panificație să nu vină cu majorări la pâine, la această etapă”, a precizat Dodon.

Președintele țării a mai spus că a discutat cu mai mulți producători agricoli și că guvernul va găsi mijloace pentru a-i susține. Mai mult, șeful statului a dat asigurări că executivul dispune de suficiente rezerve de cereale.

„Specialiștii de la Ministerul Agriculturii îmi dau asigurări că rezerve sunt, nu vom muri de foame, dacă vorbim de grîu și de porumb. Rezerve de cereale în Republica Moldova sunt. Exporturile au fost parțial și, în ultimul timp, total sistate, de aceea grîul care este în țară rămâne în țară. Rezervele ne ajung până la recolta nouă. Înțelegem că aceasta ar putea fi destul de scăzută în acest an, dar sperăm că o să plouă, începând cu ziua de azi-mâine și situația va fi parțial salvată”, a menționat președintele țării.

Totodată, Igor Dodon a adresat un nou apel către politicieni și a propus lansarea unei campanii naționale cu sloganul „Cumpărăm produse autohtone”, cu scopul de a susține agenții economici din țară.

„Aș vrea să vin cu o propunere către toți politicienii care se bat acum cine e mai tare și mai mare, merg la Curtea Constituțională. Haideți mai bine toată energia aceasta să o concentrăm și să lansăm o campanie națională „Cumpărăm produse autohtone”, pentru a susține producătorii autohtoni”, a spus Dodon.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: