„Facem apel către cetățeni să nu se lase duși în eroare”. Poliția RM, în urma deciziilor Comisiei locale din Orhei
Full Article 3 minutes read

„Facem apel către cetățeni să nu se lase duși în eroare”. Poliția RM, în urma deciziilor Comisiei locale din Orhei

Poliția Republicii Moldova, în contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, face apel la cetățeni „să nu se lase duși în eroare” de către reprezentanții autorităților publice locale care „promovează propriile interese”. La fel, oamenii legii atenționează că nerespectarea măsurilor obligatorii ale Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) vor servi temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere a persoanelor fizice și juridice.

„Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică, în termen de 24 de ore de la publicarea prezentei hotărâri, urmau să se convoace și să instituie măsurile de sănătate publică prevăzute la nivel național”, se arată într-un comunicat al Poliției.

În acest context, oamenii legii fac apel către autoritățile publice locale de a-și aduce în concordanță Hotărârile teritoriale cu cele ale comisiei naționale, în special ce ține de educație și alimentație publică.

„Pornind de la cele menționate, facem apel către cetățeni să nu se lase duși în eroare de către unii reprezentanți ai autorităților publice locale, cum ar fi declarațiile emise de administrația raionului și primăria Orhei, care contrar măsurilor de sănătate publică stabilite la nivel național promovează propriile interese și lipsa de grijă față de persoanele fizice și persoanele juridice din teritoriul administrativ deservit”, mai spun reprezentanții Poliției Republicii Moldova.

În final, oamenii legii atenționează că nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate publică expuse în Hotărârea CNESP nr.2 din 20.01.2022, constituie pericol pentru sănătatea publică și vor servi temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere a persoanelor fizice și juridice.

***

În contextul deciziilor aprobate de către CTESP din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova a declarat că deciziile Comisiei sunt nule, iar derogarea de la deciziile CNESP sunt o încălcare a legii. Prin urmare, Guvernul a anunțat că a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de Comisia Teritorială.

De menționat, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei a luat decizia ca elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică, chiar dacă la nivel central s-a dispus ca școlile să fie închise, iar lecțiile să fie predate în regim online. În plus, autoritățile locale au declarat că vor fi permise mai multe tipuri de activități publice, cu respectarea regulilor anti-pandemice.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a criticat decizia Comisiei Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei. „O să aplic legea și o să solicit instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii acestei comisii”, a spus ministra. În context, ministra a precizat că hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publice  sunt obligatorii pentru Comisia raionului Orhei.

Amintim că pe 20 ianuarie, CNESP a aprobat noi restricții din cauza creșterii semnificative a numărului de cazuri cu Covid. Printre acestea se numără trecerea studiilor în regim online și obligativitatea prezentării Certificatului Covid în majoritatea spațiilor închise. Excepție fac magazinele, farmaciile, stațiile PECO ș.a.

Măsurile intră în vigoare pe 22 ianuarie sunt valabile până pe 20 februarie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: