Fără drept de a pleca din țară. Cum să (nu) ajungi în „lista neagră” a celor care au interdicția de a părăsi Moldova
Full Article 4 minutes read

Fără drept de a pleca din țară. Cum să (nu) ajungi în „lista neagră” a celor care au interdicția de a părăsi Moldova

Peste 500 de cetățeni ai Moldovei au interdicția de a pleca din țară. Și nu este vorba doar despre cei care figurează în dosare penale, dar și despre cei care au datorii față de stat, întreprinderi și persoane fizice. NM a analizat, cine și în ce temei poate emite decizia cu privire la interdicția de a pleca și cum poți afla dacă nu ai nimerit în „lista neagră”.

Cine și de ce poate aplica interdicția de a pleca din țară

Cei din Poliția de Frontieră au comunicat pentru NM că interdicția de a pleca din țară poate fi aplicată în trei situații. Prima – dacă persoana este bănuită sau acuzată într-un dosar penal și există probabilitatea că ea se va ascunde. Este vorba despre obligarea de a nu părăsi țara (art. 178 al Codului de procedură penală „Obligarea de a nu părăsi localitatea sau obligarea de a nu părăsi țara”). Interdicția de a părăsi țara poate fi aplicată pe un termen de 60 de zile și acesta poate fi prelungit în caz de necesitate. Decizia cu privire la interdicție este emisă de procuratură sau instanța de judecată.

A doua situație – datoriile față de o întreprindere care se află în proces de insolvabilitate. Decizia cu privire la interdicție este emisă de instanța de judecată, la cererea lichidatorului întreprinderii, dacă sunt dovezi că persoana ar putea să se ascundă (art. 84 al Legii insolvabilității).

A treia situație – datoriile față de stat sau față de persoane fizice. Gheorghe Boțan, executor judecătoresc, ne-a comunicat că interdicția de a părăsi țara este aplicată doar în caz extrem și atunci când măsura este justificată: de exemplu, o datorie mare și persoana pleacă adesea în străinătate, dar se știe că are venituri din care poate plăti această datorie.

Înainte de a se adresa în instanță pentru interdicția de a părăsi țara, executorii judecătorești aplică sechestru pe conturile, activele, automobilele și imobilele datornicului. Dacă însă datoria nu este mare și persoana călătorește rar, probabilitatea interdicției scade cu mult,a menționat Boțan.

„Când este vorba despre o amendă de 400 de lei pentru încălcarea vreunei reguli de circulație, aplicarea acestei măsuri nu are sens, persoana respectivă ar putea nici să nu știe că există o asemenea amendă”, a adăugat executorul judecătoresc.

Dar iată cei care nu plătesc pensia alimentară se pot alege cu interdicția de a părăsi țara. Potrivit afirmațiilor lui Gheorghe Boțan, de obicei, răuplatnicii trăiesc în străinătate, însă, de regulă, vin în Moldova la sărbători. Dacă există interdicția de a părăsi țara, el va fi nevoit să achite datoriile și doar după aceea va putea pleca.

Decizia cu privire la interdicția de a părăsi țara este emisă de instanța de judecată, la demersul executorului judecătoresc. Acesta poate solicita interdicția pe un termen de șase luni, iar dacă este necesară menținerea interdicției pe un termen mai mare, poate cere prelungirea acesteia. Conform legii însă, termenul nu poate depăși un an și jumătate în cadrul aceleiași proceduri de executare (art. 64 al Codului de executare „Interdicția de a părăsi țara”).

 

Cum poți afla dacă ai interdicția de a de a părăsi țara

E simplu să afli – trebuie să te adresezi la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, pe adresa: str. Petricani, 19. Trebuie să ai la dispoziție buletinul de identitate. La fel, poți expedia un demers pe adresa electronică [email protected]. În acest caz însă este nevoie de semnătura electronică.

Însă poți primi răspunsul doar personal. Cei de la Poliția de Frontieră au explicat acest lucru prin faptul că, potrivit legii, „această informație este cu acces limitat”.

Dacă este vorba despre un minor, pentru demers este nevoie de adeverința de naștere a copilului și de actul de identitate al unuia dintre părinți.

Dacă un asemenea demers este adresat de către un avocat, este necesar actul de identitate al acestuia și legitimația de avocat. Dacă se adresează un reprezentant, acesta trebuie să prezinte actul de identitate și procura de la persoana care dorește să afle dacă are cumva interdicția de a părăsi țara.

Certificatul cu privire la existența sau lipsa interdicției de a părăsi Moldova se eliberează gratuit.

***
Conform datelor Poliției de Frontieră, până la 20 noiembrie, 506 cetățeni ai Moldovei au interdicția de a părăsi țara.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: