„Fără precedent în lume”. Judecătoria Chișinău a decis: Țurcan rămâne demis, iar Manole în funcția de președintă a Curții Constituționale
Full Article 2 minutes read

„Fără precedent în lume”. Judecătoria Chișinău a decis: Țurcan rămâne demis, iar Manole în funcția de președintă a Curții Constituționale

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a respins cererea de suspendare a executării hotărârilor Curții Constituționale (CC) prin care Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al instituției, iar Domnica Manole a fost aleasă în această funcție. Documentul a fost publicat de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, în seara de 29 iunie.

Decizia magistraților poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile de la notificarea încheierii.

„Partea proastă e că, deși a fost emisă această încheiere de respingere, de facto, judecătorii de la Râșcani au recunoscut cele două hotărâri contestate de Țurcan ca acte administrative care pot fi verificate/controlate de către instanța de judecată. Altfel spus, judecătorii au decis că vor analiza, totuși, legalitatea destituirii lui Țurcan și al numirii lui Manole. Este fără precedent în lume desigur, dar, din păcate, asta este realitatea”, a comentat deputatul Sergiu Litvinenco decizia, pe pagina sa de Facebook.

Deputatul PAS a mai notat că CC trebuie să dea cât mai repede un verdict cu privire la sesizarea care visează interpretarea art.140 alin.(2) din Constituție, cu privire la dreptul/posibilitatea contestării hotărârilor Curții Constituționale cu privire la alegerea și/sau destituirea președintelui instituției. Sergiu Litvinenco a menționat că va face un demers prin care va solicita accelerarea examinării sesizării sale.

Dodon și socialiștii nu se mai opresc din dorința nesăbuită de a prelua controlul asupra Curții Constituționale cu…

Posted by Sergiu Litvinenco on Monday, June 29, 2020

Amintim că Vladimir Țurcan a fost demis pe 23 aprilie curent de la șefia Curții Constituționale după un apel telefonic primit de la președintele Igor Dodon, privind decizia privind suspendarea asumării răspunderii de către guvern. În locul acestuia, a fost numită judecătorea CC Domnica Manole.

Ulterior, Vladimir Țurcan a cerut anularea hotărârii prin care a fost destituit din funcția de președinte al instituției și înlocuit cu Domnica Manole. Judecătoria Chișinău a dispus examinarea cauzei de către un complet format din trei judecători, specializați în materie de contencios administrativ.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: