Farsa unui cercetător francez, pe Twitter: a pretins că o felie de salam ar fi o stea surprinsă cu telescopul
Full Article 2 minutes read

Farsa unui cercetător francez, pe Twitter: a pretins că o felie de salam ar fi o stea surprinsă cu telescopul

Un cercetător francez a declanșat un scandal după ce a publicat pe Twitter o fotografie cu o felie de salam chorizo, despre care a pretins c-ar fi o imagine a stelei Proxima Centauri, realizată cu ajutorul telescopul spațial James Webb.

Persoanele care îl urmăresc pe Twitter pe cercetătorul Etienne Klein, potrivit Euronews, s-au întrecut în comentarii, declanșând o dezbatere despre „detaliile uimitoare” ale fotografiei cu „Proxima Centauri”, cea mai apropiată de sistemul nostru solar.

La rândul său, Etienne Klein a precizat în mesajul publicat odată cu poza faptul că „o nouă lume ne este dezvăluită în fiecare zi”.

Ulterior, cercetătorul a decis să nu mai continue farsa și a dezvăluit că în fotografie nu este Proxima Centauri, steaua situată la peste patru ani-lumină de Soare, ci doar o felie de chorizo.

„Potrivit cosmologiei contemporane, mezelurile spaniole nu se găsesc nicăieri în afara de Pământ”, a spus Klein.

Klein, care este director de cercetare la Comisia Franceză pentru Energie Atomică și producător de emisiuni radio, a recunoscut că majoritatea internauților de pe Twitter nu i-a înțeles gluma, despre care a spus că a fost menită „să ne încurajeze să fim reticenți la susțineri ale oamenilor în poziții de autoritate, dar și cu privire la fotografii publicate spontan pe internet”.

Totodată, Klein a mai spus că este prima oară când face o glumă în condițiile în care pe Twitter este perceput ca o autoritatea științifică.

„Vestea bună este că unii au înțeles imediat farsa, dar a fost nevoie și de două tweet-uri pentru a clarifica. De asemenea, arată faptul că pe acest tip de rețea de socializare, știrile false au întotdeauna mai mult succes decât știrile reale”, a spus Etienne Klein

La fel, cercetătorul și-a cerut scuze celor pe care i-ar fi păcălit. „Îmi prezint scuzele celor care au fost poate șocați de farsa mea care nu a avut nimic original”, a spus Klein, care și-a descris gestul drept o „glumă de cercetător”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: