Federația Națională a Fermierilor din Moldova amenință cu proteste de amploare
Full Article 3 minutes read

Federația Națională a Fermierilor din Moldova amenință cu proteste de amploare

Federația Națională a Fermierilor din Moldova (FNFM) acuză Guvernul și Parlamentul că nu au reușit să identifice soluții pentru depășirea crizei din domeniul agriculturii. Într-o declarație publicată pe 9 aprilie, reprezentanții acesteia denunță presiuni din partea autorităților, în special a Ministerului de Interne asupra participanților la protestele de anul trecut. În cazul în care nu vor fi auziți, agricultorii amenință cu proteste.

Potrivit FNFM, fermierii reușesc cu greu să efectueze lucrările agricole de primăvară, care sunt în plină desfășurare. O bună parte dintre ei nu pot demara lucrările agricole din cauza lipsei mijloacelor de producție și financiare.

„Instituțiile statului responsabile de sectorul agricol, Guvernul și Parlamentul au demonstrat atitudini lipsite de răspundere pentru identificarea soluțiilor reale de depășire a crizei din agricultură. În locul întreprinderii de acțiuni urgente și consistente de acordare de sprigin agricultorilor Ministerul de Interne, în persoana Departamentului general de urmărire penală, acum în plină primăvară a deschis dosare penale fermierilor, mecanizatorilor care pe bună dreptate au protestat în anul 2020”, se arată în declarație.

FNFM condamnă amenință cu proteste: „În cazul în care autoritățile statului, în special Ministerul de Interne, nu va încetă să facă presiuni și urmăriri ale participanților la protestele din 2020, își rezervă dreptul în perioada următoare (…) să cheme toți fermierii la acțiuni ample de protest în toiul campaniei agricole de primăvară, iar urmările acestor acțiuni să și le asume autoritățile statului care ignorează solicitările noastre”.

Declarația este semnată de către Valeriu Cosarciuc, președintele FNFM.

În dimineața de 9 aprilie, mai mulți agricultori au venit în capitală, fiind citați la Direcția generală urmărire penală. Imagini live au fost publicate pe Facebook de liderul Partidului Democrația Acasă Vasile Costiuc.

Protestele agricultorilor au început încă vara, însă s-au intensificat pe parcursul lunii decembrie, când aceștia și-au adus tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, iar ulterior, în fața parlamentului. Ciocniri violente s-au produs pe 16 decembrie în fața clădirii parlamentului. Mai mulți agricultori au urcat cu tractoarele pe scările din fața legislativului. Polițiștii au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Fermierii susțin că ajutorul oferit de guvern în contextul secetei din acest an este insuficient. Ei au cerut compensații de 3000 de lei per hectar și s-au pronunțat împotriva inițiativei anterioare a guvernului de a majora cota TVA de la 8 la 12%. Manifestanții au avut, însă, și revendicări politice. Aceștia au solicitat demiterea guvernului Chicu, lucru care s-a și întâmplat pe 24 decembrie.

Cu toate acestea, fostul președinte Igor Dodon a precizat că decizia nu a avut legătură cu protestele. PSRM a acuzat că în spatele protestelor inițiate de agricultori ar fi PAS și Maia Sandu, declarații negate de către aceștia, dar și de către fermieri.

Pe 30 decembrie, agricultorii și-au retras tehnica agricolă din centrul capitalei.

Pe 1 februarie, reprezentanții agricultorilor s-au întâlnit cu ministrul de Interne Pavel Voicu. Fermierii au cerut ca sancțiunile aplicate protestatarilor să fie revăzute, pe motiv că aceștia nu au bani ca să le plătească. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: