„Femeile din Moldova merită respect”. Socialista Răileanu s-a plâns Consiliului pentru Egalitate, urmare a declarațiilor lui Nantoi
Full Article 3 minutes read

„Femeile din Moldova merită respect”. Socialista Răileanu s-a plâns Consiliului pentru Egalitate, urmare a declarațiilor lui Nantoi

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Adela Răileanu a solicitat, printr-o adresare, Consiliului pentru Egalitate din Moldova să se expună cu privire la declarațiile parlamentarului Oazu Nantoi despre „perspectiva strălucitoare” a „fetelor frumoase din Moldova” în condițiile „lumii ruse”. Răileanu crede că Nantoi „a insultat femeile din Moldova în plenul Parlamentului” și a cerut Consiliului să vină cu o reacție. 

Parlamentara socialistă a scris, pe 20 iunie – pe o rețea de socializare, că a așteptat „aproape o săptămână să se autosesizeze din oficiu, Consiliul pentru Egalitate pe marginea declarațiilor scandaloase ale deputatului PAS, Oazu Nantoi”.

„Dar tăcerea e deja prea lungă. Astăzi am depus o adresare în scris către Instituția respectivă în care am cerut să vină cu o reacție față de opinia exprimată de domnul Oazu Nantoi, prin care a insultat femeile din Moldova în plenul Parlamentului. Sunt curioasă să văd cum va răspunde acest Consiliu în fața unei astfel de situații și care este atitudinea autorităților noastre față de demnitatea femeii. Femeile din Moldova merită respect și demnitate, iar astfel de comportamente nu trebuie tolerate. Sper ca autoritățile să ia măsurile necesare pentru a proteja drepturile tuturor cetățenilor”, a scris Răileanu.

„Femeile din Moldova merită respect”. Socialista Răileanu s-a plâns Consiliului pentru Egalitate, urmare a declarațiilor lui Nantoi

Facebook/Adela Raileanu

La ședința Parlamentului din data de 14 iunie, deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Oazu Nantoi a spus „ce ar putea însemna pentru Moldova să devină parte din „lumea rusă”. El a amintit că, recent, la Moscova au dansat „fetele frumoase din Moldova”. „Nu gratuit, cred”, a adăugat deputatul. Nantoi s-ar fi referit la hora membrilor ansamblului Joc cu politicianul fugar Ilan Șor. Ulterior, el a adăugat că „în condițiile „lumii ruse” în Moldova, fetele frumoase moldovenești vor avea o perspectivă strălucitoare – pentru ruble, să servească în bordeluri soldații ruși-eliberatori”. Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Adela Răileanu a numit declarația lui Nantoi „o insultă scandaloasă la adresa femeilor din Moldova”. Potrivit parlamentarei socialiste, Nantoi ar fi insinuat că femeile „ar putea avea rol de prostituate”. Ea a mai spus că Platforma femeilor deputate trebuie „să condamne public acest discurs de ură și calomnie” iar „Biroul Permanent al Parlamentului trebuie să se întrunească și să ia măsurile necesare pentru a sancționa acest comportament inacceptabil”.

Platforma Femeilor Deputate din Parlament, condusă de vicepreședinta legislativului Doina Gherman, a declarat pentru NewsMaker că va solicita deputatului Nantoi „să clarifice declarațiile sale și să-și ceară scuze pentru eventualele ofense pe care nu le-a avut în vedere”. Detalii AICI

Pe 19 iunie, Nantoi a spus la o emisiune TV că la următoarea ședință a Parlamentului va explica, în maniera sa, ce a avut în vedere. Totuși a menționat că declarația i-a fost ruptă din context și că „cei care sunt experți în manipularea opiniei publice de la Moscova au dat indicația de a sustrage atenția opiniei publice de la mesajul de bază a declarației” sale. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: