Fermierii cer dezbateri publice: „Companiile străine pot deveni proprietare a terenurilor agricole din Moldova”
Full Article 2 minutes read

Fermierii cer dezbateri publice: „Companiile străine pot deveni proprietare a terenurilor agricole din Moldova”

Asociația Forța Fermierilor se arată îngrijorată de redacția actuală a proiectului Codului Funciar. Reprezentanții Asociației spun că „documentul oferă undă verde pentru companiile cu capital străin să devină proprietari ai terenurilor agricole” din Republica Moldova. Astfel, Forța Fermierilor solicită autorităților abilitate să organizeze de urgență dezbateri publice pentru a discuta subiectul.

Forța Fermierilor declară că Articolul 21 din proiectul respectiv interzice dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole pentru persoanele fizice și juridice străine.

„Or, în text nu este nici o concretizare a noțiunii „persoana juridică străină”. Alte acte normative ale Republicii Moldova stipulează că persoana juridică străină sau nerezident este considerat agent economic, care este înregistrat și își desfășoară activitatea în afară Republicii Moldova. Astfel reiese că întreprinderile și organizațiile, care sunt înregistrate în Moldova, dar juridic sunt controlate direct sau indirect de persoanele străine, vor avea dreptul legal să fie proprietari ai terenurilor agricole din țara noastră”, comunică Asociația.

Asociația mai spune că proiectul Codului Funciar „nu conține nici o limitare pentru acest tip de companii să aibă în proprietate pământul agricol moldovenesc”.

„Atragem atenție că în prezent există norma legală din legea cu privire la prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului, care prevede că întreprinderile cu investiții străine în capitalul social nu au dreptul să dețină în proprietate terenuri agricole. Însă, după intrare în vigoare a Codului Funciar această lege urmează să fie abrogată”, susține Asociația.

Astfel, Forța Fermierilor solicită autorităților abilitate să organizeze de urgență dezbateri publice pentru a discuta subiectul.

***

Asociația Forța Fermierilor este condusă, din aprilie 2022, de fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr Alexandr Slusari. În ultimul an, Asociația a organizat mai multe proteste în localitățile din țară. În iunie 2022, fermierii solicitau restituirea sumelor depline la toată motorina procurată de agricultori în anul 2022, dar și compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizanților și pesticidelor în contextul scumpirilor.

În decembrie 2022, Asociația a acuzat Guvernul că nu a reușit să identifice soluții pentru depășirea crizei din domeniul agriculturii. Aceasta a solicitat guvernării să se adreseze Uniunii Europene în vederea accesării fondurilor europene pentru sectorul agrar, care să fie disponibile începând cu anul 2023. Dacă condițiile impuse vor fi ignorate, fermierii amenință cu proteste de amploare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: