Fermierii cu o istorie creditară bună ar putea fi scutiți de penalități pentru neachitarea la timp a creditului
Full Article 2 minutes read

Fermierii cu o istorie creditară bună ar putea fi scutiți de penalități pentru neachitarea la timp a creditului

Fermierii cu o istorie creditară bună, care au accesat credite agricole, ar putea fi scutiți de penalități pentru neachitarea la timp a acestora. Decizia de a acorda sau nu această facilitate financiară agricultorilor rămâne, deocamdată, totuși, la discreția băncilor comerciale. Potrivit ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, măsura este luată în scopul redresării situației din sectorul agricol, urmare a solicitărilor din partea agricultorilor.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, conducerea instituției, alături de cea a BNM și Ministerul Finanțelor, sunt în căutarea soluțiilor care ar veni să ajute sectorul agricol. În cadrul unei întrevederi de astăzi, conducerea celor trei instituții ale statului au discutat despre condițiile de creditare, facilitățile fiscale și operațiunile de transfer în valută pentru agricultori.

Astfel, părțile au discutat necesitatea adoptării unor măsuri care să asigure dezvoltarea sustenabilă a activității fermierilor și să prevină dificultățile majore în mediul de afaceri agricol. Astfel, au fost analizate aspecte ce țin de reeșalonarea creditelor pentru agricultori, posibilitatea re-creditării, revizuirea condițiilor de reclasificare pentru creditele investiționale în agricultură și posibilitatea de acces a creditelor investiționale.

În context, ministrul Vladimir Bolea a menționat că, în urma discuțiilor cu băncile comerciale, s-a convenit asupra neaplicării penalităților pentru o perioadă determinată agricultorilor ce au înregistrat o istorie creditară bună. La rândul lor, reprezentanții BNM au declarat că, orice facilitate financiară oferită clienților din sectorul agricol, rămâne la discreția băncilor comerciale.

Un alt subiect examinat a făcut referință la problema cu privire la transferurile în valută pentru mărfurile importate/exportate din/în Federația Rusă. Reprezentanții BNM au comunicat că, în urma sancțiunilor impuse de sistemul financiar internațional împotriva Federației Ruse, transferurile bănești în valută sunt în impas și condiționate de sistemele și pozițiile individuale ale sectorului bancar european. În acest context, agricultorii moldoveni sunt nevoiți să identifice soluții alternative.

Conducerea MAIA a comunicat și despre problema lipsei companiilor de asigurare autohtone, capabile să asigure creanțele financiare, aceasta fiind o condiție obligatorie în identificarea noilor piețe de desfacere și extinderea relațiilor  comerciale, în special cu produse perisabile și horticole cu valoare adăugată.

Reprezentanții BNM și ai Ministerului Finanțelor au declarat că vor analiza cele discutate și vor reveni cu recomandări și soluții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: