Asociația Forța Fermierilor îi cer Guvernului să declare stare de urgență în agricultură. Președintele Asociației, Alexandr Slusari, susține că măsura ar veni în sprijinul agricultorilor din țară, afectați de secetă. De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, dă asigurări că Executivul va ajuta sectorul agricol să iasă din impas. Problemele fermierilor din țară au fost discutate de Bolea și Consiliul Asociației Forța Fermierilor astăzi.
„Principala problemă este seceta catastrofală, care poate falimenta mii de fermieri mici și mijlocii din zonele rurale. Forța Fermierilor a cerut accelerarea procesului documentării câmpurilor afectate de secetă, organizat sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, și a insistat asupra introducerii stării de urgență în agricultură”, spune Slusari.
Potrivit lui Slusari, declararea stării de urgență i-ar permite statului să se adreseze către partenerii externi după resurse financiare de sprijin pentru fermierii afectați. Totodată, măsura ar permite amânarea plăților agricultorilor afectați (fără calcularea penalităților) față de bănci, furnizorii de inputuri, proiectele internaționale și alți creditori. De asemenea, potrivit lui Slusari, declararea stării de urgență ar permite și introducerea unor facilități fiscale pentru producătorii agricoli afectați.
La rândul său, ministrul Vladimir Bolea dă asigurări că până la sfârșitul săptămânii curente vor fi luate un șir de decizii și ulterior vor fi implementate acțiunile urgente pentru a ajuta sectorul agricol să iasă din impas.
„Irigarea reprezintă o componentă indispensabilă dezvoltării sectorului agricol și obținerii unei productivități înalte. Randamentul culturilor cerealiere a scăzut în acest an din cauza fenomenelor meteorologice extreme. (…) Astfel, în contextul excepțional, până la final de săptămână vom purta discuții și consultări cu toate instituțiile relevante și vom anunța despre pașii imediați ce vor fi parcurși pentru a diminua efectele secetei. Totodată, în prezent avem întrevederi cu partenerii externi în scopul obținerii unor linii noi de finanțare menite să fortifice activitățile agricole”, a comunicat ministrul Vladimir Bolea.
De menționat că meteorologii au emis, pe 19 iulie, o nouă avertizare hidrologică în legătură cu lipsa precipitațiilor și a temperaturilor extreme. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în râurile din Republica Moldova se va menține o scurgere scăzută a apei. Astfel, în legătură cu lipsa precipitațiilor și a temperaturilor ridicate, în mai multe regiuni din țară a fost anunțat Cod galben, portocaliu sau roșu.
Agenții economici, cât și întreaga populație, sunt rugați să consume rațional resursele de apă.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!