Prețul la grâu, sub așteptările fermierilor. Îl vând de două ori mai ieftin
Full Article 2 minutes read

Prețul la grâu, sub așteptările fermierilor. Îl vând de două ori mai ieftin

Agricultorii din Republica Moldova sunt nevoiți să își vândă grâul la un preț de două ori mai mic. Se întâmplă după ce, potrivit președintelui Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Cereale „Agrocereale”, Igor Grigoriev, sectorul agrocerealier al țării a fost puternic afectat de stocurile mari de marfă ale Ucrainei, care au făcut ca prețurile de export la toate cerealele să scadă de aproape de două ori.

„Dacă fermierii moldoveni planificau să își vândă grâul la un preț de șase-șapte lei, pentru un kilogram, costul lui astăzi este de aproape patru lei”, spune Igor Grigoriev, citat de Agro TV.

Pe fundalul reducerii prețului la grâu, spune Grigoriev, agricultorii din Republica Moldova sunt nevoiți să facă față și prețului mare la motorină, care a crescut de aproape două ori în ultima perioadă, sau la cel al îngrășămintelor minerale, care au înregistrat o creștere a prețului de aproape trei ori, odată cu declanșarea războiului în Ucraina.

„Motorina s-a scumpit de aproape două ori, în ultima perioadă, și toate input-urile, inclusiv îngrășămintele minerale, s-au scumpit de două-trei ori. Plus la aceasta, roada de cereale a fost afectată și de secetă. Este o situație destul de dificilă”, a subliniat Igor Grigoriev.

Potrivit sursei citate, în prezent, Republica Moldova exportă cereale în România, Bulgaria, Turcia, Egipt, Libia, Italia, Spania, dar și în alte state.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: