Fertilizanți în schimbul a 100 000 tone de grâu. Moldova planifică un acord cu Azerbaidjanul
Full Article 2 minutes read

Fertilizanți în schimbul a 100 000 tone de grâu. Moldova planifică un acord cu Azerbaidjanul

Azerbaidjan a solicitat furnizarea a 100.000 de tone de grâu alimentar din Republica Moldova pentru a-și suplini rezervele de stat. În schimb, Agenția pentru Rezervele de Stat azeră oferă Republicii Moldova îngrășăminte pentru necesitățile agriculturii. Anunțul a fost făcut de președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Igor Grigoriev, scrie Agroexpert.

Potrivit sursei citate, solicitarea Azerbaidjanului a fost făcută de Ambasadorul azer la Chișinău, E.S.Gudsi Osmanov, în cadrul unei întrevederi cu Igor Grigoriev. Agroexpert anunță că discuțiile s-au axat pe perspectivele unei cooperări mai intense în domeniul agroalimentar, cel energic și oportunităților de atragere a investițiilor atât în agricultură, cât și în alte sectoare.

„Agenția pentru Rezervele de Stat a Azerbaidjanului a făcut o cerere prin care solicită 100 mii de tone de grâu alimentar pentru perioada octombrie 2022-februarie 2023, adică câte 20 mii tone lunar de grâu alimentar produs în Republica Moldova. În schimb, autoritățile azere își propun să livreze volumul de fertilizanți pentru necesitățile Republicii Moldova. Consider că este o oportunitate bună pentru producătorii noștri să participe la această tranzacție, iar ca prim pas pentru agricultorii noștri este licitația anunțată de către Agenția Rezervelor Materiale din Moldova pentru a suplimenta volumul de grâu alimentar din rezervele materiale de stat” a subliniat Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Între timp, recolta de grâu din acest an a suferit puternic din cauza secetei. Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii, va fi de circa 750-800 de tone, or de aproape 2 ori mai mică decât anul trecut, când Republica Moldova a obținut o recoltă record de cereale, scrie sursa citată. Astfel, statul intenționează să achiziționeze grâu din recolta nouă pentru a completa rezerva de stat, fiind anunțată o licitație pentru achiziționarea a 41,7 mii tone de grâu alimentar de către Agenția Rezerve Materiale din Moldova. Însă, deși înregistrarea la licitație se poate face până la data de 12 septembrie, ora 14:00, producătorii agricoli și traderii nu se prea grăbesc să se înregistreze. Potrivit expertului în domeniul afacerilor cu cereale, Iurie Rija, prețul de achiziție indicat de Agenția Rezerve Materiale este mic și nu este deloc atractiv.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: