Filat – achitat într-un dosar de spălare a banilor în proporţii deosebit de mari: reacția procurorilor și precizările fostului premier
Full Article 3 minutes read

Filat – achitat într-un dosar de spălare a banilor în proporţii deosebit de mari: reacția procurorilor și precizările fostului premier

Fostul premier Vlad Filat a fost achitat într-un dosar în care a fost învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Decizia a fost luată pe 7 mai, de magistrații din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Procurorii au anunțat deja că vor contesta hotărârea. 

Pe 7 mai, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința în cauza penală de învinuire a lui Vladimir Filat de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Instanța a decis achitarea lui Filat pe motiv că „fapta nu întrunește elementele constitutive ale componenței de infracțiune. Astfel, potrivit instanței, Filat „se consideră reabilitat”. Sentința este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Procurorii au declarat că urmează să studieze sentința. Totuși au anunțat deja că „având în vedere că acuzarea a pledat pentru vinovăția inculpatului Vladimir Filat în comiterea infracțiunii de spălare de bani și a considerat că există suficiente probe, Procuratura Anticorupție va contesta cu apel această sentință în termenul prevăzut de lege”.

La rândul său, Vlad Filat a spus jurnaliștilor că „acest dosar durează deja de 9 ani” iar „procesul în instanță – de 5 ani de zile”.  „Eu cred că în Republica Moldova deja a venit timpul când învinuirile ilegale, ținutul oamenilor prin instanță ani de zile trebuie să aibă și consecințe”, a menționat Filat.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, cauza penală a fost pornită în august 2015 de către Centrul Național Anticorupție, în baza unei autosesizări.

„Vladimir Filat, în perioada anului 2013, deţinând funcţia de preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), fiind persoană publică, cunoscând că prin intermediul lui Ion Rusu, cu care era în relaţii de afinitate, deţine mijloace financiare dobândite prin acţiuni de corupţie din BC „Banca de Economii” SA în sumă totală de 12 847 902 MDL, a convertit și a transferat mijloacele financiare, prin intermediul companiilor gestionate de către persoana interpusă Ion Rusu, pe contul companiei nerezidente „GREENBERG QUINLAN ROSNER RESEARCH” LTD în scopul achitării serviciilor de consultanță electorală a campaniei din 2013, prestate în beneficiul PLDM”, au menționat reprezentații Procuraturii.

Totodată procurorii anticorupție au amintit că acuzatorii de stat au solicitat recunoașterea inculpatului vinovat de comiterea infracțiunii de spălare de bani şi stabilirea pedepsei sub formă de închisoare pe un termen de 7 ani și trecerea forțată și gratuit în contul statului contravaloarea banilor ce au constituit obiectul spălării banilor în sumă de aproximativ 13 milioane MDL.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: