Filip susține că ANI a devenit o „bâtă politică” în mâinile PSRM și Partidului „ȘOR”. Reacția instituției
Full Article 3 minutes read

Filip susține că ANI a devenit o „bâtă politică” în mâinile PSRM și Partidului „ȘOR”. Reacția instituției

Liderul Partidului Democrat (PDM) Pavel Filip susține că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a devenit un instrument de presiune asupra funcționarilor publici care fac parte din alte partide decât cel al socialiștilor sau ai Partidului „ȘOR”. În cadrul unui briefing din 22 ianuarie, deputatul a anunțat un proiect de lege care ar urma să protejeze primarii și directorii de instituții publice de presiuni. În replică, reprezentanții ANI au calificat declarațiile politicianului drept „intimidare”.

„Vreau să vorbim despre ANI pe care, din punctul nostru de vedere, Dodon, dar mai recent și Șor, o folosesc drept bâtă politică cu care speră să lovească în toți cei care au avut demnitatea și verticalitatea de a se opune să îl susțină pe Dodon în campania electorală pentru alegerile prezidențiale”, a declarat Filip.

Liderul democraților acuză ANI că „terorizează primarii, directorii de școală, de gimnazii, directori de grădinițe, de centre medicale din sate, organizându-le controale la comandă”, în loc să se ocupe de averea procurorilor și a judecătorilor.

Pavel Filip a adus drept exemplu cazul directoarei Gimnaziului satului Braniște, raionul Râșcani, Rodica Farmagiu, care deține și funcția de consilier local al PDM. Aceasta susține că, în urma alegerilor parlamentare din 2019 și a celor prezidențiale din 2020, ea și soțul său ar fi fost supuși unor presiuni fără precedent din partea socialiștilor.

„Am fost amendați pe nedrept, mai apoi, la domiciliu, am fost verificați de FISC care nu au depistat încălcări. La serviciu, am avut parte de controale inopinate din partea Inspectoratului Ecologic Râșcani, Direcției de Învățământ Râșcani, CNA Bălți, Inspecția Muncii Drochia, Consiliul raional Râșcani. Mi s-au fabricat procese contravenționale de către organele poliției. În aprilie 2020, mi s-a inițiat un control din partea ANI cu privire la conflict de interese”, a declarat reprezentanta PDM.

Drept urmare, PDM a decis să înregistreze un proiect de lege care are menirea să protejeze primarii de presiuni politice.

„Prin acest proiect de lege, stabilim un termen de doi ani de la încheierea activității administrative în care poate fi inițiat un control pentru primari, consilieri locali, directori de școală, grădinițe, centre medicale. În același timp, rămâne să nu existe termen de prescripție pentru procurori, judecători, miniștri, deputați, etc”, a precizat Filip.

ANI califică drept intimidări declarațiile lui Filip

Reprezentanții ANI au venit cu o reacție la declarațiile membrilor PDM. Aceștia amintesc că procedurile de control sunt inițiate în baza pețițiilor din partea persoanelor fizice sau juridice, a sesizărilor din oficiu din investigatiile jurnalistice sau în rezultatul verificărilor ordinare a declarațiilor de avere și interese personale.

„Rugăm insistent actorii politici, care au și calitatea de subiecți ai declarării, să nu implice instituția noastră în acțiuni de imagine sau răfuieli politice. ANI își desfășoară activitatea în limitele prevăzute de legislație și examinează toate informațiile expediate în atenția noastră, conform Codului Administrativ al Republicii Moldova. Înțelegem supărările unor demnitari, mulți dintre care se regăsesc în proceduri de control, de aceea, calificăm aceste declarații că fiind o nouă intimidare asupra activității inspectorilor de integritate și implicit a independenței instituției noastre”, se arată în comunicat.

Referitor la declarațiile domnului Pavel Filip, făcute astăzi în cadrul unei conferințe de presa, in care aduce acuzații…

Publicată de Autoritatea Națională de Integritate pe Vineri, 22 ianuarie 2021

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: