Filmul „Carbon” trece hotarul: Va fi difuzat în țările unde sunt stabiliți cei mai mulți moldoveni
Full Article 2 minutes read

Filmul „Carbon” trece hotarul: Va fi difuzat în țările unde sunt stabiliți cei mai mulți moldoveni

Filmul „Carbon” în regia lui Ion Borș neapărat va trece hotarul. Declarația a fost făcută de reprezentanții Biroului Relații cu Diaspora. Cei din urmă au anunțat, pe 28 octombrie, că identifică modalități de ecranizare a filmului în diaspora.

„Peste tot se vorbește despre filmul „Carbon” – o producție cinematografică autohtonă nou-nouță, care, actualmente, este ecranizată în Republica Moldova și se bucură tot mai mult de popularitate, fiind solicitată chiar și de către conaționalii noștri din diasporă. Iată că, dragii noștri, ne-am gândit ca împreună cu echipa de producție a filmului, să extindem audiența și să răspundem apelului dumneavoastră”, comunică Biroul.

Cei din urmă mai adaugă că au avut o discuție cu regizorul filmului Ion Borș și cu producătorul Sergiu Cumatrenco.

„Vom identifica soluții și, ulterior, vom veni cu detalii în care să vă informăm despre proiecția filmului, care se propune a fi efectuată în țările, în care sunt stabiliți un număr mai mare de concetățeni”, susțin reprezentanții Biroului, adăugând că „neapărat „Carbon” va trece hotarul”.

***

Filmul „Carbon”, a cărui acțiune are loc în Moldova anului 1992, în nemijlocita apropiere de zonele „fierbinți” ale conflictului de pe Nistru, povestește istoria unui tânăr tractorist, Dima, care pornește într-o aventură absurdă, plină de situații penibile în care eroul se ciocnește de indiferența, goana după profit și prostia oamenilor care îl înconjoară. Din toată această poveste, Dima învață un lucru important –„să fie om”, o lecție care, în cele din urmă, reușește să îi schimbe viața.

Printre actorii care fac parte din distribuție se numără Dumitru Roman, Ion Vântu, Igor Caras-Romanov, Adriana Bîtcă, Constantin Haret și Ion Coșeru. Filmările au durat 37 de zile și au avut loc în perioada august-octombrie 2020.

„Carbon” a fost înaintat de comitetului de selecție din Republica Moldova pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”. Premiera mondială a avut loc pe 23 septembrie la Festivalul Internațional de Film din San Sebastian.

Premiera națională a filmului a avut loc pe data de 4 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: