VIDEO „Foarte civilizat”. Grosu spune cum va acționa Poliția de 9 mai dacă va depista purtarea panglicii Sf. Gheorghe
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Foarte civilizat”. Grosu spune cum va acționa Poliția de 9 mai dacă va depista purtarea panglicii Sf. Gheorghe

Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că polițiștii se vor comporta „foarte civilizat” de 9 mai, menționând că „nu din primul an o să obținem rezultatul” noii legi. Declarația a fost făcută de oficial în contextul în care în Moldova, pe 20 aprilie, a intrat în vigoare interdicția simbolurilor războiului, inclusiv panglica Sf. Gheorghe. Ce ține de posibile provocări pe data de 9 mai, Grosu a ținut să avertizeze și a spus că „legea va fi lege pentru toți”. 

„Poliția nu poate să-i oprească pe toți care vor purta panglica și să-i amendeze. Ce se va face?”, a fost întrebarea moderatorului în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

„O să vă spun foarte simplu, asta am discutat și cu politicienii, parlamentarii. La fel au venit și au spus: va umbla poliția să scoată din piept panglica? Evident că nu o să facă lucrul acesta. Poliția o să se comporte foarte civilizat”, a comunicat Grosu.

La fel, el a menționat că rezultatele noii legi se vor vedea mai târziu.

„Nu din primul an o să obținem rezultatul acesta. Da, eu vă spun sincer cum este. Și noi în discuție cu organele de ordine am spus lucrul acesta. Da, trebuie foarte atent. Trebuie să discutăm cu oamenii, trebuie să fim empatici cu ei pentru că pretindem că suntem o societate civilizată”, a comunicat șefia Parlamentului.

Întrebat dacă se așteaptă la provocări de 9 mai, Grosu a venit cu o avertizare.

„Eu vreau să-i avertizez pe cei care au în gând cumva… să se lase de gândurile acestea. Credeți-ne, organele noastre de apărare a ordinii publice și constituționale sunt foarte atente la tot ce se întâmplă. Sunt câțiva mai fierbinți așa, ei nu sunt mulți, noi cunoaștem. Vorba aia, ei sunt fioroși la bucătărie sau în cercul de prieteni. Eu le doresc să se abțină. 9 mai este o zi importantă. Mergem la memorial, mergem la cimitir, mergem la monument, comemorăm, vorbim despre pace”, a spus Grosu.

„Să nu se încerce de a provoca ceva, pentru că legea va fi lege pentru toți”, a conchis el.

***

Pe 20 aprilie curent, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.115-117 a fost publicată Legea nr.102/2022 pentru modificarea unor acte normative. Este vorba despre inițiativa care prevede sancțiuni pentru promovarea unor simboluri ale războiului, inclusiv panglica Sf. Gheorghe.

Astfel, potrivit textului legii, Codul Contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008 a fost completat cu articolul 365/5 care stabilește răspunderea contravențională pentru confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni. 

Drept urmare, pentru încălcarea prevederilor respectivului articol, persoanele fizice pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore, iar în privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: