Focar de COVID-19 la Cricova. Un bloc cu 160 de locatari a fost plasat în carantină
Full Article 3 minutes read

Focar de COVID-19 la Cricova. Un bloc cu 160 de locatari a fost plasat în carantină

Loatarii unui bloc din orașul Cricova au fost plasați în carantină, după ce patru dintre persoanele care locuiesc în clădire au fost diagnosticate pozitiv cu COVID-19. Informația a fost confirmată pentru NM de către primarul orașului, Valentin Guțan. Poliția patrulează zona din oră în oră, pentru a verfica dacă este respectat regimul de izolare.

Potrivit primarului localității, este vorba, în total, de circa 160 de persoane care locuiesc în blocul respectiv. Primul caz de infectare a fost confirmat pe 18 martie, iar în următoarele zile – alte trei.

„A existat inițial un focar de infecție de la două persoane care locuiau în acea scară, o familie compusă din soț-soție. Apoi s-a molipsit încă o familie: mamă și fiu”, a menționat primarul de Cricova.

Potrivit oficialului, prin decizia Celulei de criză instituită în localitate s-a decis ca locatarii blocului respectiv să fie plasați în carantină pentru două săptămâni.

„Este vorba mai mult de autoizolare la domiciliu, pentru că cetățenii au înțeles și au reacționat fără panică, însă cu seriozitate. Două săptămâni nu au dreptul sa parăsească locuințele, dar dacă timp de 10 zile nu vor fi cazuri noi, s-ar putea anula decizia”, a mai spus primarul localității.

În prezent, toate produsele alimentare și cele de primă necesitate sunt aduse de către rudele și prietenii locatarilor, care le lasă la scara blocului, iar ulterior își anunță apropiații să le ia.

Mai mult, potrivit primarului orașului Cricova și vecinii din blocurile din apropiere au început să trateze situația cu mai multă seriozitate.

„La început erau mai sceptici, dar acum tratează cu seriozitate situația și nu prea vezi lume în stradă”, a precizat Valentin Guțan.

În prezent, în urma deciziei autorităților locale, pe scările blocului respectiv, dar și pe terenul adiacent, sunt efectuate măsuri de dezinfecție de două ori pe zi. La fel, poliția patrulează  zona din oră în oră pentru a verifica dacă este repectat regimul de autoizolare.

Amintim că, în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 109 cazuri de infectare cu COVID-19 și un deces.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: