Focar de gripă aviară într-un sat din raionul Telenești. Păsările vor fi nimicite
Full Article 3 minutes read

Focar de gripă aviară într-un sat din raionul Telenești. Păsările vor fi nimicite

A fost confirmat un focar de Gripă Aviară subtipul H5N1 la păsările domestice din satul Hirișeni, r-ul Telenești. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), pe 21 ianuarie, virusul a fost confirmat de laboratorul internațional de referință din Italia. 

Imediat ce Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Călărași (cu raza de acoperire și a raionului Telenești) a fost notificată despre rezultatul testărilor de laborator, aceasta a demarat acțiunile pentru combaterea și eradicarea focarului.

Proprietarii păsărilor nimicite în scopul lichidării rapide a focarului vor beneficia de despăgubiri.

ANSA a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi despre apariția focarului de gripă aviară pe teritoriul Republicii Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Călărași (cu raza de acoperire și a raionului Telenești), în colaborare cu alte instituții.

De la începutul acestui an, au fost semnalate peste 58 de focare de gripă aviară la păsări domestice și sălbatice în Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franța, Ungaria și România.

ANSA solicită proprietarilor de păsări să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze la maxim posibilele contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării. De asemenea, Agenția solicită proprietarilor de păsări să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor de păsări sălbatice.

***

Gripa aviară cauzată de virusul gripal aviar este extrem de contagioasă. Epidemiile serioase sunt foarte frecvente. Datorită mutațiilor rapide, nu există deocamdată un vaccin și riscul răspândirii în rândul oamenilor – cum s-a și întâmplat în Asia – este mereu prezent.

Fie că vorbim de producții de ouă sau carne, de culturi organice sau convenționale – atunci când apare virusul gripei aviare singurul răspuns de urgență este sacrificarea animalelor afectate, iar asta înseamnă pierderi pentru fermieri. În lupta împotriva acestei boli, cei care cresc pasări trebuie să fie în permanență vigilenți și să prevină apariția virusului.

Potrivit Oficiului Federal pentru Evaluarea Riscurilor, deși forma actuală a gripei aviare H5N8 este ”foarte dificil” de transmis la om, virusul ar putea suferi mutații și astfel să devină contagios. Cazurile actuale arată că, deși virusurile nu sunt considerate foarte contagioase, pericolul nu este doar teoretic.

Mai cu seamă persoanele care sunt în contact direct cu animalele infectate pot fi deosebit de expuse riscului de a contracta virusul gripei aviare, care se transmite în principal prin inhalarea particulelor de praf sau a picăturilor contaminate. Însă este posibil ca gripa aviară să se transmită și pe mucoase. Varianta H5N1, mai periculoasă, poate fi transmisă de la om la om, potrivit DW.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: