Formatul 5+2 mai este posibil în noua realitate? Răspunsul președintelui în exercițiu al OSCE care se află la Chișinău
Full Article 2 minutes read

Formatul 5+2 mai este posibil în noua realitate? Răspunsul președintelui în exercițiu al OSCE care se află la Chișinău

Este dificil de a fi discutate detalii, la momentul actual, cu privire la procesul de negociere 5+2. O declarație în acest sens a fost făcută de șeful diplomației poloneze Zbigniew Rau care efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova în capacitatea de președinte în exercițiu al OSCE. El a mai adăugat că nu este momentul potrivit de speculații în acest sens.

Oficialul a fost întrebat la Chișinău dacă mai funcționează procesul de negociere, „în condițiile în care unul dintre participanții la procesul de negociere 5+2 este agresor asupra unui alt participant al procesului 5+2”.

„Ar fi dificil să discutăm la acest subiect acum. Când se va întâlni acest format, în ce condiții – nu este momentul potrivit pentru speculații în acest sens. Vreau să accentuez ferma determinare de a continua munca pentru atingerea unei soluționări pașnice a conflictului în pofida dificultăților apărute”, a spus reprezentantul OSCE.

Zbigniew Rau a fost întrebat și cum este văzut la OSCE depozitul de muniții de la Cobasna în contextul războiului din Ucraina.

„Într-adevăr, războiul din Ucraina arată cât de periculoasă este această situație. OSCE și oficialii vor lucra pentru ca acest subiect să aibă un impact limitat asupra securității teritoriului Republicii Moldova”, a spus oficialul.

Întrebat care este motivul vizitei în Republica Moldova, Zbigniew Rau a menționat că a venit „pentru a reitera poziția OSCE-ului privind conflictul care are loc pe teritoriul Republicii Moldova”: „Noi sprijinim suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova cu un statut special pentru Transnistria, aceasta rămâne baza pentru soluționarea pașnică a acestui conflict”.

El a mai spus că a venit și pentru a oferi suport pentru fluxul de refugiați, dar și pentru a exprima suport pentru procesul de reformare la nivel central și local.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: