Fosta notară a lui Plahotniuc, Olga Bondarciuc, ajunge pe banca acuzaților. Este învinuită pe două capete
Full Article 3 minutes read

Fosta notară a lui Plahotniuc, Olga Bondarciuc, ajunge pe banca acuzaților. Este învinuită pe două capete

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis în judecată dosarul penal de învinuire a fostei notare a lui Plahotniuc, Olga Bondarciuc. Aceasta este învinuită pe două capete.

Primul capăt de acuzare vizează infracțiunea de fals în acte publice, în interesul unei organizații criminale. Al doilea ține de prezentarea, cu bună știință a declaraților mincinoase în calitate de martor în cadrul unui proces penal, legate de săvârșirea unei infracțiuni deosebit de grave.

Potrivit legii, prima infracțiune se pedepsește cu amendă între 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 1 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

A doua infracțiune prevede o amendă între 550 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Oamenii legii au stabilit că notara a acționat în interesul unei organizații criminale, pentru camuflarea faptelor infracționale ale acesteia și crearea unor piste greșite în investigațiile efectuate într-un dosar privind sustragerea mijloacelor bănești din sistemul bancar al Moldovei. Acesta ar fi introdus în documente oficiale date false privind perfectarea de acțiuni notariale.

Totodată, notarul a fost cercetat și pentru faptul că în februarie 2018 a ascuns de la autoritatea de investigație propriile acțiuni notariale, atunci când a fost audiat în calitate de martor, într-un dosar penal (din cadrul dosarelor denumite generic „Frauda bancară”).

Pe parcursul urmăririi penale, notara nu și-a recunoscut vinovăția, iar după extrădarea din Belgia, sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a dispus plasarea notarului în arest la domiciliu, chiar dacă procurorii PCCOCS au solicitat prelungirea arestului preventiv.

***

Olga Bondarciuc a fost extrădată în Republica Moldova din Bruxelles, în seara zilei de 14 iulie. Potrivit poliției, ea era anunțată în căutare internațională pe canalele Interpol pentru arest și extrădare la solicitarea Inspectoratului de poliție Centru al DP mun. Chișinău.

Pe 15 iulie, Bondarciuc a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce procurorii i-au prezentat învinuirea. Pe 30 august, Olga Bondarciuc a fost eliberată din Penitenciarul nr.13. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care a decis plasarea acesteia în arest la domiciliu, pentru 30 de zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: