Fostul avocat a lui Filat: „A furat 100 mln de euro. Are case de lux pe malul lacului Geneva”. Reacția liderului PLDM
Full Article 6 minutes read

Fostul avocat a lui Filat: „A furat 100 mln de euro. Are case de lux pe malul lacului Geneva”. Reacția liderului PLDM

Igor Popa, fostul avocat a lui Vladimir Filat, a făcut mai multe dezvăluiri despre acesta. El susține că Vladimir Filat ar fi furat 100 mln de euro din băncile moldovenești și ar deține două vile pe malul lacului Geneva. Mai mult, potrivit acestuia, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM) ar plăti, lunar, 6 000 de euro pentru casa pe care o închiriază și ar deține un automobil de lux . De asemenea, Igor Popa susține că Filat ar avea dosare penale în Germania și în Franța. Declarațiile au fost făcute în cadrul talk-showului „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„A furat 100 mln de euro din băncile moldovenești”

Avocatul Igor Popa îl acuză pe fostul său client că ar fi printre beneficiarii jafului din sectorul bancar.

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja consumați”, a declarat Popa.

Deși Vladimir Filat a declarat recent că duce o viață modestă, că stă cu chirie și se deplasează cu transportul public sau este ajutat de prieteni, care îi împrumută mașina, fostul avocat al acestuia declară că Filat ar avea sume impunătoare de bani, stocate în conturi din Europa și Africa.

„Filat este un mincinos. El se plimbă cu o mașină Dacia Duster care este simplă, iar în realitate are un Mercedes S clas ultimul model și locuiește într-o casă cu 6.000 de euro chiria pe lună. Detectivii cu care noi lucrăm au toată informația despre el, unde călătorește, ce face, ce conturi mai golește”, a declarat avocatul.

Dosar penal în Germania pentru spălare de bani?

Igor Popa a prezentat în direct actele care ar demonstra că pe numele lui Vladimir Filat este deschis un dosar penal pentru spălare de bani.

„Este dovada faptului că Vladimir Filat este cercetat de procurorii din Frankfurt pentru spălare de bani. Nu se cunoaște cu ce se va finaliza această investigație. Investigațiile care se fac nu vin doar din partea mea, dar vin și din partea Institutului Olaff, care se ocupă de investigarea schemelor de corupție în Europa. La Olaff au ajuns interpelări și din Republica Moldova, venite din partea Maiei Sandu sau a lui Andrei Năstase”, a precizat acesta.

Avocatul a mai declarat că Vladimir Filat este cercetat penal și în Franța.

„Acest corupt a reușit să-și tragă două case pe malul lacului Geneva, acolo unde are și Plahotniuc vile. Colegii mei din Franța mi-au trimis și poze. Aceste case au costat în jur de două-trei milioane de euro. Caele sunt pe numele unei nepoate de-a lui, o să găsiți în acte. Banii au fost primiți de la compania Amaya Group. Am vorbit cu colegii din Franța și mi-au garantat că Filat nu mai are mult până va fi condamnat în Franța pe acest dosar”, a precizat Igor Popa.

În penitenciar ca la hotel

Fostul avocat a lui Filat mai spus că acesta ar fi stat în penitenciar ca într-un hotel. Mai mult, fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, avea grijă ca Filat să petreacă împreună cu prieteni și să primească daruri de Crăciun în schimbul tăcerii.

„Plahotniuc și-a dorit un lucru, ca Filat să nu vorbească, să-l țină izolat în celulă, să tacă și asta s-a întâmplat. Filat a acceptat un „deal” (înțelegere, NM), a avut condiții foarte bune în celula sa. Pe mine mă trimiteau să vorbesc doar dacă era cazul, în rest ei vorbeau la telefon și Plahotniuc, spune el, i-a promis că-l va scoate din pușcărie. Filat povestea că Plahotniuc într-o seară i-a organizat o masă copioasă cu șampanie și cu prieteni, s-a îmbătat și nu ajungea până la celulă. Altă dată îmi povestea că i-a trimis cadouri de Crăciun. Filat și Plahotniuc sunt un întreg. Acești doi complici în jaful bancar cooperează până în ziua de astăzi și vorbesc la telefon până acum”, a declarat Igor Popa.

Igor Popa mai spune că Vladimir Filat și Vladimir Plahotniuc țin legătura și vorbesc la telefon până în ziua de astăzi.

„Ei au rămas prieteni până în ultima clipă. În afară de tăcere a fost și serviciul lui de a oferi consultație. Filat îi spunea lui Plahotniuc și îl consulta cum să se comporte în public pentru a câștiga în scrutinul electoral. Filat i-a cerut lui Plahotniuc susținere financiară și politică. La ultima discuție îi spunea că „Vlade, uite, Platon este împotriva mea și a ta, acuma trebuie să ne unim forțele și să luptăm cu acest Platon”, a declarat avocatul Igor Popa.

Despre datoriile lui Filat față de Popa

Acesta a vorbit și despre datoriile impunătoare pe care le are Vladimir Filat față de el, după ce i-a fost avocat mai mult timp.

„Filat a renunțat la serviciile mele și nici nu m-a plătit pentru un an de muncă. Suma de care se vorbea în presă de un milion de dolari și era raportată la toți cei șase avocați și calculată cu penalități. Avocații din Germania, SUA și România au rămas neplătiți. Mai mult, Filat s-a căsătorit cu o colegă de a mea de serviciu pe nume Cristina Bancu, căreia i-a plătit 50 de mii de euro în cont, pe care acum a făcut-o judecătoare. A lucrat la mine mai mult de 6-7 ani. A venit într-o zi spunând că Filat a cerut-o în căsătorie. A făcut acest lucru pentru a nu plăti facturile, ca să aibă un avocat care cunoaște dosarul. Atunci când a cerut-o în căsătorie i-a dăruit un inel cu diament dintre cele pe care le-a obținut de la Șor”, a declarat Igor Popa.

Reacția lui Filat

Vladimir Filat a reacționat pe pagina sa de Facebook. Acesta l-a acuzat pe Igor Popa că l-ar fi „vîndut” lui Plahotniuc și l-ar fi băgat, de fapt, în pușcărie, în loc să îl apere.

„După ce m-a vândut lui Plahotniuc și m-a băgat în pușcărie, așa numitul “avocat” Igor Popa, pus de același stăpân, a lansat o serie întreagă de dezinformări și minciuni”, a scris Filat pe pagina sa de Facebook.

Liderul PLDM a menționat că nu este în țară, însă după ce va reveni, va organiza o conferință de presă în cadrul căreia va oferi mai multe detalii la acest subiect.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: