Fostul director al liceului „Orizont” din Ceadâr-Lunga, vizat într-un nou dosar în Turcia. Procurorii cer mărirea pedepsei
Full Article 2 minutes read

Fostul director al liceului „Orizont” din Ceadâr-Lunga, vizat într-un nou dosar în Turcia. Procurorii cer mărirea pedepsei

Pe 17 decembrie va avea loc o nouă ședință de judecată în dosarul fostului director al liceului „Orizont” din orașul Ceadâr-Lunga, Feridun Tüfekçi. Bărbatul este vizat într-un nou dosar, fiind cercetat pentru activitatea sa jurnalistică. Mai mult, procurorii insistă asupra măririi termenului de detenție, informează Nokta, astăzi, 13 decembrie.

Informația a fost confirmată de soția acestuia, Galina Tüfekçi. Femeia a spus că nu știe încă câți ani de închisoare va solicita procurorul, însă, inițial era vorba despre 28 de ani de detenție.

În octombrie 2019, Feridun Tüfekçi a fost condamnat la șapte ani și cinci luni de închisoare în Turcia. Alți profesori expulzați din Republica Moldova au primit în Turcia pedepse cu închisoarea de la 6,5 la 12 ani.

Amintim că pe 6 septembrie 2018, șapte persoane din conducerea liceului „Orizont”, fondat și condus de cetățeni turci, au fost reținute de către reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate și ulterior expulzate din Republica Moldova.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis anterior o hotărâre, prin care a declarat că Republica Moldova a încălcat drepturile la libertate și siguranță ale respectivilor cetățeni turci. Guvernul de la Chișinău trebuie să plătească 125 de mii de euro în cazul a cinci profesori, iar plângerile celorlalți doi sunt în proces de examinare la Înalta Curte de la Strasbourg. În august, Procuratura Generală a deschis un dosar penal pentru exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu. În acest caz sunt cercetați șefa Biroului de Migrație și Azil, Olga Poalelungi, și fostul director adjunct al SIS Alexandru Baltaga, care a fost plasat în arest preventiv la domiciliu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: