Fostul premier Ion Chicu, acuzat de fals. Deputat PAS: „Există politicieni care nu renunță până nu se fac de rușine până la capăt”
Full Article 3 minutes read

Fostul premier Ion Chicu, acuzat de fals. Deputat PAS: „Există politicieni care nu renunță până nu se fac de rușine până la capăt”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian vine cu o reacție, după ce fostul prim-ministru Ion Chicu a declarat că mai mulți moldoveni ar trece frontiera cu Ucraina pentru a procura produse alimentare mai ieftine din țara vecină. Marian dezminte declarațiile lui Chicu și spune că prețurile în Republica Moldova ar fi mai mici, comparativ cu cele din Ucraina, pentru unele produse alimentare, în timp ce alte categorii de produse alimentare ar avea prețuri similare sau mai mari.  

„Am văzut recent un nou fals ordinar promovat de ex. prim-ministrul lui Dodon, Ion Chicu. El zice că moldovenii de la Otaci traversează în masă frontiera ucraineană pentru a cumpăra produse de acolo, care cică ar fi mai ieftine. Am decis să clarific situația. Cu ajutorul unor prieteni din zonă, am obținut niște prețuri de la Otaci, comparativ cu cele de la Moghilev-Podolsk din Ucraina”, a scris Marian pe pagina sa.

În acest sens, deputatul postează mai multe poze cu prețurile din Ucraina și Moldova, pentru aceleași tipuri de alimente. Astfel, potrivit informațiilor,  dacă în Moldova (Otaci) un kg de crupe de grâu poate fi procurat cu 9.9 lei/kg, atunci în Ucraina (Moghilev) acesta se vinde cu 15.9 lei/kg. Orezul de bob lung ajunge la Otaci la un preț de 22 lei, în timp ce la Moghilev se găsește cu 36 lei. În schimb potrivit postării, hrișca în Republica Moldova se vinde la un preț de aproximativ 54 de lei, în timp ce în Ucraina aceasta este comercializată la un preț de circa 42,3 lei.

Deputatul publică și datele referitor la traversările graniței moldo-ucrainene Otaci-Moghilev-Podolsk în luna septembrie.  Potrivit lui Marina, în septembrie, 122.4 mii de persoane au traversat frontiera, dintre care 25.3 mii moldoveni și 34.5 mii ucraineni au intrat în Moldova, în timp ce 26.9 mii moldoveni și 35.8 mii ucraineni au părăsit țara doar prin punctul de trecere a frontierei Otaci-Moghilev-Podolsk. Parlamentarul a criticat, în context, mesajul ex-prim-ministrului, pe care îl acuză de fals și dezinformare.

„Există anumiți politicieni care nu renunță până nu se fac de rușine până la capăt. Ion Chicu este unul din aceste exemple. El s-a remarcat cât a fost în funcție prin minciună, incompetență și aroganță greu de egalat. Acum o continuă în același stil.  Propagandă pro-Kremlin de la noi încearcă să împingă falsul că iată în Moldova, totul e mult mai scump ca în Ucraina, țară aflată în război. Este un fals și e o manipulare clasică care face abstracție de realitate”, a mai scris parlamentarul.

Precizăm că fostul premier Ion Chicu a postat, la sfârșitul lunii septembrie, o imagine de la vama din Ocnița. În imagine puteau fi observați mai mulți oameni, care, potrivit fostului premier, ar „face coadă” pentru a se aproviziona cu produse alimentare din Ucraina.

„Moldovenii fac coadă pentru a pleca în Ucraina – țară devastată de război, pentru a procura produse mai ieftine. Asta în timp ce Maia Sandu și gruparea sa de analfabeți corupți tot îndrugă verzi și uscate, că prețurile la noi sunt mari din cauză, că „suntem înconjurați de Ucraina”…”, a scris Ion Chicu în dreptul imaginii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: