(FOTO) Ceban acuză PAS de finanțarea ilegală a unor pliante denigratoare. Formațiunea promite să continue distribuirea
Full Article 4 minutes read

(FOTO) Ceban acuză PAS de finanțarea ilegală a unor pliante denigratoare. Formațiunea promite să continue distribuirea

Primarul mun. Chișinău Ion Ceban acuză Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de finanțare ilegală și a anunțat că va sesiza în aceste sens instituțiile competente. Edilul s-a arătat nemulțumit de faptul că partidul de guvernare distribuie pliante care l-ar denigra și susține că materialele respective nu ar fi înregistrate conform legii. În replică, reprezentanții PAS susțin că nu au încălcat legea, promit noi dezvăluiri despre activitatea primarului capitalei, pe care îl acuză că nu și-a respectat promisiunile electorale și îl acuză că partidul pe care l-a fondat ar fi beneficiat de consultanța unor experți ruși, lucru menționat și în raportul publicat recent de Guvernului SUA.

În seara de 30 octombrie, primarul de Chișinău Ion Ceban a publicat pe rețelele de socializare fotografii în care o femeie distribuie pliante cu informații despre activitatea edilului. Ceban susține că materialele informative nu ar conține toate datele prevăzute de lege: numărul de tiraj, unde sunt tipărite și din ce bani. Edilul susține că va sesiza forțele de ordine, dar și Comisia Electorală Centrală (CEC), precum și FISC-ul.

Ei se jură că nu fură, dar i-am prins cu rața-n gură. Vom sesiza Procuratura, CEC, Serviciul Fiscal de Stat pentru acțiune și finanțare ilegală de către PAS. Sesizăm și instituțiile internaționale cu privire la aceste acțiuni contrare legii. PAS împarte sute de mii de pliante denigratoare în adresa mea, iar finanțarea ilegala a minciunilor tirajate în acest caz este un lucru strigător. Publicațiile nu au număr de tiraj, nu este notat cine le tipărește, unde și pe ce bani. Au venit la putere pe valul luptei contra corupției, au preluat schemele și au multiplicat ilegalitățile. Nu au realizat nimic și este trist. Jos minciuna Pas!”, se arată în mesajul lui Ion Ceban.

Punctul de vedere al PAS pe acest subiect a fost făcut public de către deputatul Dan Perciun. Parlamentarul susține că legea nu a fost încălcată, iar materialele respective sunt distribuite în cadrul campaniei „3 ani de mântuială”, prin care formațiunea contabilizează activitatea primarului capitalei.

În cadrul campaniei #3anidemântuială, săptămânal, pe durata lunilor octombrie-noiembrie, trecem în revistă angajamentele electorale făcute în campanie și le contrapunem realității. Prima săptămână a fost dedicată – promisiunilor legate de transportul public, a doua promisiunilor făcute pensionarilor și persoanelor cu dizabilități, iar săptămâna viitoare vom vorbi despre angajamentele luate față de tineri și familiile cu copii. Pe fiecare subiect prezentăm concluziile în cadrul unei conferințe de presă, urmată de materiale informative și pe online și pe offline”, a menționat Perciun.

Mai mult, deputatul PAS a subliniat că se va continua distribuirea informațiilor despre activitatea lui Ion Ceban în calitate de primar în mediul online și în poștă, dar și la corturile din oraș, urmând să fie prezentat și un raport alternativ de activitate, la cei trei ani de mandat al edilului. Dan Perciun a amintit și de raportul publicat recent de Guvernul SUA, în care este menționat partidul fondat de Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN).

Toate cheltuielile aferente campaniei sunt în rapoartele noastre de activitate și legea este respectată cu strictețe. Iar Ceban în loc să scrie scrisori CEC-ului, mai bine s-ar pregăti să răspundă în fața instituțiilor statului privind suportul acordat în campania electorală de către consultanții trimiși de FSB și finanțarea acestora”, a conchis deputatul PAS.

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a publicat pe 26 octombrie lista completă a celor 9 persoane incluse în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act pentru acte grave de corupție. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Pe lângă acestea, sunt vizate și 12 persoane juridice.

În raport sunt menționate și numele ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, dar și cel al partidului fondat de primarul de Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). În document se arată că aceștia au beneficiat de consultanța experților ruși, care reprezentau interesele Kremlinului.

În replică, primarul capitalei acuză guvernarea de lansarea unei campanii de dezinformare la adresa sa.

„De fapt se vrea discriditarea partidului pe care am început să-l creez. Se vrea să sperie oamenii care vor să se alăture și nu exclud că este o metodă murdară pe final de a refuza să fie înregistrat partidul Mișcare Alternativă Națională”, a spus Ion Ceban într-o conferință de presă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: