(FOTO) Franța a donat 12 generatoare electrice pentru spitalele din Republica Moldova
Full Article 3 minutes read

(FOTO) Franța a donat 12 generatoare electrice pentru spitalele din Republica Moldova

12 generatoare electrice au fost oferite pe 21 decembrie Republicii Moldova în calitate de asistență umanitară de către Guvernul Republicii Franceze prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

La evenimentul de transmitere a donației, care a avut loc la Spitalul Clinic Republican (SCR) „Timofei Moșneaga”, a fost prezentă conducerea Ministerului Sănătății, Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova, Graham Paul, și Ambasadorul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Diplomatul francez a menționat că donația a fost făcută la solicitarea Ministerului Sănătății și vine la scurt timp după ce Agenția franceză pentru dezvoltare a debursat un împrumut de 60 mln de euro în sprijinul sistemului energetic al Republicii Moldova. El a precizat că cele 12 generatoare livrate astăzi vin să suplinească nevoile sistemului medical din țara noastră și a precizat că Franța a mai donat în anul curent 17 generatoare. Generatoarele vor ajunge în mai multe spitale din capitală, dar și în spitalele din raioanele Dondușeni, Fălești, Bălți, Cantemir.

„Acum, în plină iarnă, securitatea energetică este mai mult ca oricând o problemă majoră pentru Republica Moldova și pentru curajoasa sa populație. În acest context dificil, Franța este mândră să poată contribui, prin această donație de 12 generatoare, la consolidarea capacității de rezistență a spitalelor din Moldova și a sistemului de sănătate”, a menționat Graham Paul.

Graham Paul a comunicat că pentru a face funcționale cât mai rapid generatoarele, electricienii francezi de la organizația non guvernamentală “Electricieni fără frontiere” vor oferi expertiza necesară conectării.

Ambasadorul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat că donația de astăzi este un ajutor strategic oferit de Franța, dar și UE, care este solidară cu nevoile Republicii Moldova. El a adăugat că echipamentele vor veni în ajutorul populației și vor crește reziliența sistemului energetic al Moldovei.

„Acest sprijin valoros este oferit prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE ce permite Guvernului Republicii Moldova să-l primească mai rapid și într-un mod mai eficient. Aceasta este modalitatea noastră de a ne exprima solidaritatea cu poporul Republicii Moldovei în aceste vremuri grele. Această donație este mărturia sprijinului continuu și generos al UE, oferit în spiritul Echipa Europa în contextul războiului din Ucraina”, a declarat Jānis Mažeiks.

Donația face parte din suportul oferit Republicii Moldova de către Franța în cadrul Echipa Europa – UE și Statele Membre – prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Valoarea donației este de peste 245 de mii de euro. Anterior, în contextul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina, în luna martie 2022, Guvernul Franței a oferit Republicii Moldova 17 generatoare electrice, care au fost distribuite în spitalele din țară. Costul utilajelor a fost de peste 487 de mii de euro. Donația a venit la pachet cu un lot de ajutor umanitar, printre care corturi, paturi, saci de dormit și truse de igienă, în valoare de 40 de mii de euro.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: