(FOTO) Primarul capitalei a depus o plângere la Parlament pe ANRE. Deputat PAS: „Agentul FSB Ceban șantajează”
Full Article 5 minutes read

(FOTO) Primarul capitalei a depus o plângere la Parlament pe ANRE. Deputat PAS: „Agentul FSB Ceban șantajează”

Primarul general, Ion Ceban, susține că va bloca construcția apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași, dacă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu va aproba dublarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare în Chișinău. Despre aceasta a anunțat deputatul PAS, Radu Marian, pe rețelele de socializare. 

Ion Ceban a trimis o scrisoare în adresa comisiei parlamentare de profil, prin care se plânge că ANRE îi blochează dublarea tarifelor Apă-Canal Chișinău.

„Agentul FSB Ceban șantajează cu blocarea unui proiect major de apeduct în Moldova centrală, dacă ANRE nu-i aprobă dublarea abuzivă a tariful la apă în Chișinău.

Amintesc că întreprinderea municipală a cerut majorarea tarifului până la 23,65 lei/m3, sau cu 10,04 lei/m3 +73,8 %). Aceștia au argumentat că de vină este creșterea tarifelor la energia electrică, chiar dacă impactul ultimei creșteri a prețului la electricitate este de 65 de bani la tariful pentru apă și nicidecum 10 lei în plus”, a scris Radu Marian.

Totodată, deputatul spune că edilul intenționează să pună pe spatele oamenilor neregulile care ar fi avut loc la „Apă-Canal Chișinău”.

„Mai mult decât atât, conform datelor ANRE, Apă-Canal Chișinău, în perioada anilor 2019-2021 nu cerut nicio reducere a tarifului, chiar dacă prețurile la electricitate s-au diminuat în acea perioadă, fapt care a condus la formarea unor devieri tarifare pozitive (excedent de venituri) în mărime de 377 milioane lei (!). În schimb, văd că conducerea are bani de telefoanele de ultimă generație iPhone. Este evident că în lumina acestor cifre elementare, nu văd cum ANRE să fie de acord cu așa o majorare substanțială.

Și acum, Ceban vrea să pună pe spatele oamenilor neregulile care au avut loc la Apă-Canal din ultima perioadă și să șantajeze jumătate de țară, prin blocarea construcția apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași (cu lungime de 53km). Sursa acestui apeduct este Stația de Tratare a apei din mun. Chișinău și va asigura calitativ și cantitativ cu apă circa 170. 000 persoane din aceste regiuni”, a adăugat Marian.

Totodată, alesul poporului asigură că autoritățile centrale nu vor admite acest blocaj, iar apeductul către Strășeni – Călărași va fi finalizat, indiferent intențiile lui Ion Ceban.

NM a solicitat o reacție din partea consilierei primarului general, dar deocamdată nu am primit un răspuns.

(FOTO) Primarul capitalei a depus o plângere la Parlament pe ANRE. Deputat PAS: „Agentul FSB Ceban șantajează”

Amintim că Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a publicat pe 26 octombrie lista completă a celor 9 persoane incluse în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act pentru acte grave de corupție. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Pe lângă acestea, sunt vizate și 12 persoane juridice. În raport sunt menționate și numele ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, dar și cel al partidului fondat de primarul de Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). În document se arată că aceștia au beneficiat de consultanța experților ruși, care reprezentau interesele Kremlinului. Deocamdată, cei doi politicieni nu au comentat informațiile publicate de oficialii americani.

Pe 15 noiembrie, Consiliul Municipal Chișinău a amânat pentru ședința din săptămâna aceasta proiectul cu privire la majorarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare în Chișinău.

A fost pentru a treia oară când consilierii decid amânarea subiectului pentru ședința din săptămână următoare.

Pe 3 noiembrie Primăria municipiului Chișinău a preluat împrumuturile întreprinderii „Apă Canal Chișinău”. Astfel, municipalitatea are de restituit la ziua de astăzi, circa 12,1 milioane de euro Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și 19,9 milioane de euro Băncii Europene de Investiții (BEI).

În cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic spunea că în cadrul întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” situația financiară este una precară, întrucât tarifele achitate de consumatori nu acoperă costurile operaționale. Declinul financiar al întreprinderii ar fi început încă din anul 2015, când s-au contractat două împrumuturi de la BERD și BEI.

Pe 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acuzat Consiliul Municipal Chișinău (CMC) de ingerință în activitatea instituției. Reprezentanții ANRE au ținut să sublinieze că S.A. „Apă Canal Chișinău” în prezent activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.

În cazul în care operatorul nu activează în condițiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, tarifele se determină anual de către operator în conformitate cu Metodologia tarifară şi se prezintă Agenţiei pentru avizare, iar consiliului local – pentru aprobare.

Prin urmare, ANRE subliniază că aprobarea tarifelor nominalizate de către autoritatea administrației publice locale, cu omiterea etapei de avizare sau substituirea autorității de reglementare de către CMC alta decât ANRE, contravine legislației în vigoare, respectiv, este ilegală.

În cadrul ședinței CMC din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic, a declarat că în luna noiembrie ar putea fi sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a municipiului Chișinău.

Ulterior, Gutnic a declarat în cadrul unei emisiuni că tariful pentru apă și canalizare ar trebui să constituie 22 de lei şi 67 de bani. În prezent, locuitorii municipiului Chișinău achită pentru serviciul de aprovizionare cu apă 8,65 lei și 2,04 lei pentru canalizare. Ultima ajustarea a tarifului a avut loc în anul 2017.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: