FOTO Premierul Dorin Recean, concluzii după summit: „Munca noastră comună nu se oprește aici”
Full Article 3 minutes read

FOTO Premierul Dorin Recean, concluzii după summit: „Munca noastră comună nu se oprește aici”

Prim-ministrul Dorin Recean a publicat un mesaj pe 2 iunie, după summitul Comunității Politice Europene. Șeful Guvernului a menționat că evenimentul a demonstrat că Republica Moldova „are prieteni și parteneri de încredere” și că activitățile comune cu țările europene vor continua.

Summitul Comunității Politice Europene (CPE) s-a încheiat, dar munca noastră comună nu se oprește aici. Vom intensifica cooperarea între state, colaborarea cu instituțiile europene și cetățenii pentru a realiza împreună obiectivele noastre comune. Summitul CPE a mai arătat că Moldova nu este singură. Moldova are prieteni și parteneri de încredere. Am avut o serie de întrevederi bilaterale în care am reconfirmat necesitatea unor acțiuni comune pentru parcursul nostru către o Europă mai unită, mai puternică și mai solidară. Am discutat și despre proiecte concrete pentru Moldova ce pot asigura o mai bună integrare în marea familie europeană”, a scris Recean.

Prim-ministrul moldovean s-a referit și la colaborarea în vederea consolidării securității, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Împreună, construim o Europă mai puternică. Vom consolida securitatea și stabilitatea pe continent și vom avea soluții comune pentru provocările actuale. În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, obiectivele noastre cele mai importante sunt pacea, libertatea și democrația. Împreună vom depăși toate provocările și vom ieși mai puternici, pentru că viitorul nostru este unul comun, pentru că Moldova este Europa și Europa este Moldova”, a conchis Recean.

Republica Moldova a fost, pe 1 iunie, gazda Summitului Comunității Politice Europene reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

La eveniment a ajuns și președintele ucrainean Vladimir Zelenski. El a spus că în Moldova nu se aud raiduri aeriene sau sirene, însă „nu demult rușii erau convinși că după ce au atacat Ucraina, vor ataca și Moldova”. Zelenski a mai declarat că „Rusiei îi este teamă de NATO și încearcă să îi înghită doar pe cei din afara spațiului NATO”. Prin urmare, președintele Ucrainei a menționat că „toate țările europene care au graniță cu Rusia și nu vor să fie sfârtecate de Rusia, trebuie să se alieze cu UE și NATO”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: