(FOTO) Primul Centru operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică a fost lansat în Moldova
Full Article 3 minutes read

(FOTO) Primul Centru operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică a fost lansat în Moldova

În Republica Moldova a fost lansat primul Centru operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică al Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP). La eveniment au fost prezenți ambasadori ai țărilor Uniunii Europene acreditați la Chișinău, Igor Pokanevych, reprezentant al OMS în Moldova, Simon Springett, rezident ONU în RM, dar și premierul Ion Chicu. Online, s-a alăturat evenimentului și Dr. Hans H. Kluge, directorul regional al Biroului regional OMS pentru Europa.

Centrul operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică este primul de acest gen în domeniul sănătății publice din țară și va asigura legătura dintre partenerii din sistemul de sănătate, dar și specialiștii din alte domenii implicați direct sau indirect în măsurile de răspuns ale țării. Centrul corespunde cerințelor moderne de comunicare, fiind dotat cu echipamente performante, sisteme audio și video, computere, fapt ce va permite implementarea rapidă și eficientă a măsurilor de răspuns la urgențele de sănătate publică la nivel teritorial și național, organizarea ședințelor operative în regim online, a teleconferințelor, colectarea și monitorizarea în timp real a datelor epidemiologice.

(FOTO) Primul Centru operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică a fost lansat în Moldova

gov.md

Prim-ministrul Ion Chicu a mulțumit partenerilor internaționali pentru suportul acordat și a subliniat importanța lansării acestei instituții pentru societate, dar și pentru Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care are un rol primordial în supravegherea sănătății cetățenilor.

„Lansarea Centrului a fost condiționată de necesitatea perfecționării sistemului național de răspuns la urgențele de sănătate publică, o măsură stringentă, mai ales acum, când suntem puși în fața unei pandemii de COVID-19, care a afectat viața economică și socială la nivel mondial și național, când eforturile trebuie conjugate, iar acțiunile întreprinse trebuie să fie operative și să genereze un răspuns imediat pentru protecția sănătății populației. Activitatea acestui Centru performant reprezintă un pas important și o oportunitate pe plan național și internațional”, a menționat premierul Chicu.

(FOTO) Primul Centru operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică a fost lansat în Moldova

gov.md

Peter Michalko, ambasadorul UE la Chișinău a declarat: „În aceste vremuri de criză, Uniunea Europeană susține Republica Moldova în implementarea unui sistem de reacție și de gestionare a răspunsului la situații de urgență. Acest suport este posibil grație inițiativei UE „Solidari pentru Sănătate”, prin intermediul căreia UE oferă asistență țărilor din Parteneriatul Estic în combaterea pandemiei COVID-19. Scopul final este de a contribui la salvarea vieților și protejarea sănătății oamenilor, precum și la contracararea consecințelor acestei pandemii.”

La rândul său, Dr Hans H. Kluge, directorul regional al Biroului regional OMS pentru Europa a declarat că, prin inaugurarea Centrului, Republica Moldova face încă un pas în ceea ce privește îmbunătățirea eforturilor de coordonare și răspuns la pandemia COVID-19 atât la nivel național, cât și internațional: „Centrul va permite accesul la date în regim real pentru a monitoriza epidemiile și situațiile de risc, a informa deciziile, a evalua riscurile pentru sănătate publică, a iniția măsurile de control și pentru a argumenta implementarea intervențiile rapide de răspuns”.

(FOTO) Primul Centru operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică a fost lansat în Moldova

gov.md

Inaugurarea Centrului operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică face parte din răspunsul Uniunii Europene și al Organizației Mondiale a Sănătății la pandemia COVID-19, ce a înregistrat până la ora actuală peste 23 milioane de cazuri în 216 de țări și teritorii din întreaga lume.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: