FOTO/VIDEO Cine va da mai mult? Ion Ceban și Vadim Ceban au dezvăluit cât au de plătit pentru gaz
Full Article 4 minutes read

FOTO/VIDEO Cine va da mai mult? Ion Ceban și Vadim Ceban au dezvăluit cât au de plătit pentru gaz

Primarul capitalei Ion Ceban a publicat pe Facebook cea mai recentă factură pe care trebuie să o plătească pentru gaz. Edilul s-a arătat indignat de sumă, care depășește 4 200 de lei. Și președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul ediției din 13 ianuarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, a dezvăluit că are de achitat luna aceasta peste 5000 de lei, sumă care „l-ar fi speriat”.

Primarul municipiului Chișinău a publicat pe 14 ianuarie factura pe care a primit-o pentru gazul consumat în luna decembrie. Suma trece de 4 293 de lei. Edilul s-a arătat indignat de faptul că, în Republica Moldova prețul pentru gaz este mai mare decât cel din Germania, Grecia, Ungaria, Finlanda, Serbia.

În toate aceste țări prețul este în jur de 300 de dolari pentru 1000 de metri cubi, iar la noi e 647. În comparație cu aceste țări salariile în Republica Moldova sunt mizere, de câteva ori mai mici. Oamenii sunt la limită! Am fost informat ieri că unii cetățeni i-au credite de la bancă pentru a face față cheltuielilor. Am tot fost întrebat care este suma facturii la gaz primită acasă și o prezint. E o situație gravă și tristă pentru toți cetățeni. Ce fac oamenii care au un salariu de 5000 de lei, chiar și 8000 sau 10000 de lei și cum să trăiască în această perioadă rece a anului?”, a scris Ceban.

Edilul a menționat că a propus Guvernului să aplice metoda achitării eșalonate a facturilor pe parcursul celor 12 luni. El a mai menționat că nu va da curs solicitării de a se economisi în cadrul instituțiilor de stat: „Am mai văzut propunerea prostească a celor care guvernează. Să facem economii în instituțiile de stat. Noi nu vom face economii pe sănătatea copiilor din școli, pacienților din spitale, a oamenilor care lucrează în instituții. În ultimii 2 ani am înțeles că sănătatea ne costă mult și nu mă refer la bani, dar la viețile oamenilor pierdute”.

În ajun, în cadrul unei emisiuni televizate, directorul Moldovagaz Vadim Ceban a dezvăluit cât are de plătit pentru gazul consumat în luna decembrie. Acesta a spus că suma este de peste 5.000 de lei, cifrele fiind mai mari decât consumul plătit pentru luna noiembrie.

„Da, evident că m-au speriat. Comparativ cu luna noiembrie ce am plătit… Evident că sunt mai mari din cauza că s-a majorat consumul, a fost mai frig. Pentru luna decembrie, sincer vă spun, chiar 5.230 și ceva de lei a venit”, a spus Ceban.

Potrivit Moldovagaz, în decembrie 2021, consumatorii casnici au consumat cu aproape 55% mai mult gaz decât în luna noiembrie.

Amintim că, din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Tariful a constituit pentru un preț de achiziție a gazului de $450. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei moldovenești. Mai exact, statul va compensa primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația va fi de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

În luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, iar Moldovagaz nu exclude că tariful pentru consumatori ar putea crește. Reprezentanții companiei au precizat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie. Vicepremierul Andrei Spînu a estimat că, dacă prețul de $647 se va menține și în februarie,  tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: