FOTO Zborurile civile, interzise la Aeroportul Chișinău în contextul summitului, au fost reluate
Full Article 3 minutes read

FOTO Zborurile civile, interzise la Aeroportul Chișinău în contextul summitului, au fost reluate

Zborurile civile pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost reluate. Până la ora 07:00 erau permise zborurile doar aeronavelor care transportau delegații oficiale. 

Până la ora 07:00, 2 iunie 2023, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost restricționat pentru zborurile aeronavelor civile și alte activități de utilizare a spațiului aerian (planoare, baloane cu aer cald, aeronave fără pilot, etc).

Potrivit autorităților, erau permise doar zborurile aeronavelor care transportau delegații oficiale. De menționat că la Chișinău au mai rămas o parte din oficiali, sosiți la Summitul Comunității Politice Europene de la Bulboaca. Aceștia au preconizate întâlniri bilaterale cu autoritățile Republicii Moldova.

Moldova și-a închis spațiul aerian pentru toate zborurile aeronavelor civilelor din data de 1 iunie, ora locală 00:00, până pe 2 iunie, ora locală 07:00.

FOTO Zborurile civile, interzise la Aeroportul Chișinău în contextul summitului, au fost reluate

FOTO Zborurile civile, interzise la Aeroportul Chișinău în contextul summitului, au fost reluate

Republica Moldova a fost, pe 1 iunie, gazda Summitului Comunității Politice Europene reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

La eveniment a ajuns și președintele ucrainean Vladimir Zelenski. El a spus că în Moldova nu se aud raiduri aeriene sau sirene, însă „nu demult rușii erau convinși că după ce au atacat Ucraina, vor ataca și Moldova”. Zelenski a mai declarat că „Rusiei îi este teamă de NATO și încearcă să îi înghită doar pe cei din afara spațiului NATO”. Prin urmare, președintele Ucrainei a menționat că „toate țările europene care au graniță cu Rusia și nu vor să fie sfârtecate de Rusia, trebuie să se alieze cu UE și NATO”.

Înainte de începerea summitului, Maia Sandu a declarat că va chema președinții și premierii să susțină planul de aderare pentru Moldova.

Prezent la Bulboaca, înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell a menționat că Republica Moldova va decide singură și în mod independent soarta conflictului transnistrean. Totodată, el consideră că această situație nu este un obstacol pentru aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

Președinta Parlamentului European Roberta Metsola a spus la rândul ei că negocierile privind integrarea Moldovei în UE ar trebuie să înceapă anul acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: