Franţa, Germania, Italia şi România susţin candidatura „imediată” a Ucrainei la UE. Declarațiile celor 4 lideri europeni la Kiev
Full Article 2 minutes read

Franţa, Germania, Italia şi România susţin candidatura „imediată” a Ucrainei la UE. Declarațiile celor 4 lideri europeni la Kiev

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat pe 16 iunie la Kiev că ţara sa susţine, alături de Germania, Italia şi România, acordarea „imediată” a statutului de candidată la UE pentru Ucraina, transmite AFP.

La conferinţa de presă comună cu omologul său român, Klaus Iohannis, cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu premierul italian Mario Draghi, Macron a declarat, după întâlnirea celor patru lideri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski:

„Toţi patru susţinem statutul de candidată imediată la aderare”.

Macron a adăugat că „acest statut va fi însoţit de o foaie de parcurs şi va implica luarea în considerare a situaţiei din Balcani şi din vecinătate, în special din Republica Moldova”.

Draghi a arătat la aceeaşi conferinţă de presă că principalul său mesaj pentru Zelenski a fost că Italia doreşte să vadă Ucraina în Uniunea Europeană. El a mai spus că sprijină pe deplin anchetele presupuselor crime de război din Ucraina, informează Reuters, citat de Agerpres.

La rândul său, Scholz a afirmat că ţara sa va continua să sprijine Ucraina atâta timp cât va fi necesar şi a subliniat lupta „eroică” a acestei ţări împotriva invadatorilor ruşi.

Germania a primit până acum 800.000 de refugiaţi ucraineni şi acordă Kievului asistenţă financiară şi militară, a precizat cancelarul.

În intervenţia sa, preşedintele român Iohannis a condamnat cu aceeaşi ocazie Moscova pentru blocarea exporturilor de grâu ale Ucrainei.

„Condamn cu fermitate transformarea de către Rusia a grâului într-o armă cu un asemenea impact global”, a spus şeful statului român.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns astăzi la Kiev, într-o vizită comună cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi. Cei patru lideri europeni au mers și la Irpin, un oraș din apropierea capitalei, distrus de atacurile rușilor.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: