„Free Misha!” Circa 10 000 de manifestanți s-au adunat la Tbilisi și cer eliberarea lui Saakașvili (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

„Free Misha!” Circa 10 000 de manifestanți s-au adunat la Tbilisi și cer eliberarea lui Saakașvili (VIDEO)

Circa 10 mii de oameni s-au adunat la Tbilisi, pe 14 octombrie, în semn de susținere față de ex-președintele țării, Mihail Saakașvili, care se află în închisoare. Manifestanții cer eliberarea acestuia.

Potrivit portalului din Georgia jam-news.net, mulți dintre manifestanți au venit în capitala țării cu mașinile din alte localități. Activiștii partidului de guvernare „Visul georgian”, în grupuri mari, au încercat să oprească manifestanții. Aceștia au adus cu ei mături – un simbol negativ, care în Georgia se asociază cu imaginea lui Saakașvili în calitate de președinte. În 2012, schimbarea puterii în Georgia și începutul plecării lui Saakașvili s-a produs în mare parte în urma scandalului care a izbucnit după ce au fost făcute publice materiale video care demonstrau violurile comise în închisori cu utilizarea măturilor.

Membrii partidului de opoziție „Mișcarea națională unitară” (formațiune fondată de către Mihail Saakașvili)  susțin că au văzut printre activiștii partidului de guvernare angajați ai structurilor de stat și ai organelor locale.

Acțiunea a început la ora 18:00 cu un marș. Din cauza numărului mare de participanți, bulevardul central a fost închis.

Mihail Saakașvili a fost arestat pe 1 octombrie 2021, după ce a ajuns în țară în secret, pentru prima oară în ultimii 8 ani. După ce a fost plasat în detenție, ex-președintele Georgiei a anunțat greva foamei. Medicul acestuia susține că Saakașvili suferă de o boală gravă a sângelui, iar înfometarea îi poate provoca moartea.

Saakașvili este vizat în mai multe dosare penale. În unul dintre acestea, fostul președinte a fost condamnat la 6 ani de închisoare. După arestare, Saakașvili a fost transportat în închisoarea din Rustavi. Politicianul a declarat că nu va înceta greva foamei până când nu va fi eliberat atât el, cât și câțiva dintre susținătorii săi. Saakașvili a refuzat ajutorul medical.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: