Fura plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor, mai târziu cerea bani de la proprietari. Un bărbat, condamnat la închisoare
Full Article 2 minutes read

Fura plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor, mai târziu cerea bani de la proprietari. Un bărbat, condamnat la închisoare

Un bărbat a fost condamnat la închisoare pe un termen de 5 ani, cu amendă în mărime de 2000 unități convenționale. Acesta își va ispăși pedeapsa pentru săvârşirea a şapte episoade de şantaj. Bărbatul sustrăgea plăcuțele de înmatriculare ale automobilelor, ca mai apoi să ceară bani de la victime, amenințând cu deteriorarea sau cu distrugerea bunurilor proprietarului. Acțiunile au avut loc în Chișinău. 

Instanța de judecată a dispus ca pedeapsa sub formă de închisoare stabilită inculpatului să fie suspendată parțial. Astfel prima perioadă de 2 ani și 6 luni din pedeapsă urmează a fi executată în penitenciar de tip semiînchis, iar restul pedepsei de 2 ani și 6 luni se suspendă condiționat pe o perioadă de probațiune de 4 ani.

Acuzatorii de stat din cadrul Procuraturii mun. Chișinău au demonstrat că bărbatul vizat, în perioada octombrie-noiembrie 2021, având intenția obținerii prin șantaj a unor foloase financiare, a sustras de la șapte automobile plăcuțele de înmatriculare.

Totodată lăsa pe parbrizul mijlocului de transport un bilețel cu aplicația „Telegram” pe care să fie contactat. În cadrul mesajelor electronice, cerea de la victime transmiterea unor sume de bani cuprinse în mărime de la 800 lei până la 100 dolari, pentru restituirea plăcuțelor, amenințând cu deteriorarea sau cu distrugerea bunurilor proprietarului.

În trei cazuri de șantaj, acțiunile bărbatului s-au materializat prin dobândirea mijloacelor bănești cerute de la victime. Acesta a obținut prin intermediul mobile banking, sume de bani cuprinse de la 800 lei până la 1000 lei.

Judecata s-a realizat conform unei proceduri simplificate, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală, ţinând cont de faptul că inculpatul şi-a recunoscut vinovăţia. În aceste condiţii, conform normelor legale, acesta a beneficiat de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare.

În privința persoanei condamnate a fost aplicată măsura preventivă sub formă de arestare preventivă până când sentința va deveni definitivă. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile prin intermediul Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: