Furculiță: Dacă nu va fi desemnată Durleșteanu, vom oferi dreptul la obligațiuni extinse actualului guvern interimar
Full Article 3 minutes read

Furculiță: Dacă nu va fi desemnată Durleșteanu, vom oferi dreptul la obligațiuni extinse actualului guvern interimar

În cazul în care președinta țării Maia Sandu va continua să refuze desemnarea candidatului la funcția de premier propus de majoritatea parlamentară, actualul guvern interimar va primi drepturi de la această majoritate să aibă obligațiuni extinse. Declarația a fost făcută de către președintele fracțiunii PSRM din Parlament, Corneliu Furculiță, în cadrul unei ediții speciale din 25 februarie a postului de televiziune ”Primul în Moldova”.

Socialistul a declarat că peste 70 de deputați s-au arătat dispuși să susțină această propunere.

„Acest Guvern, cu sprijinul unei majorități largi și deja avem astfel de propuneri că în cazul în care nu se înaintează candidatura doamnei Durleșteanu sau altă candidatură din partea unei majorități, va activa acest Guvern acum cu restricții în activitatea sa într-un format al unei majorități lărgite, peste 70 de deputați, care vor avea plenitudinea necesară de luare a deciziilor care va permite Guvernului să activeze normal în această situație, inclusiv să opereze cu modificări în buget, să modifice structura bugetului, poate eventual să semneze tratate internaționale dacă va fi necesar”, a spus Furculiță.

Furculiță a ținut să sublinieze că Republica Moldova este o țară parlamentară și Parlamentul este funcțional.

”Este o situație anormală, deoarece un actor politic nu vrea să-și exercite obligațiile sale, dar reieșind din această situație și sunt exemple inclusiv din statele UE, unde Parlamentul și Guvernul au activat o perioadă destul de îndelungată cu împuterniciri restricționate”, a mai spus deputatul socialist.

***

Amintim că, pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată, repetat, la funcția de premier, în pofida faptului că majoritatea parlamentară a propus candidatura Marianei Durleșteanu. Magistrații Curții Constituționale au ajuns la concluzia că șefa statului trebuie să desfășoare noi consultări cu fracțiunile parlamentare.

Seara, președinta Maia Sandu a susținut un briefing de presă. Aceasta nu a precizat cum anume va acționa în continuare, însă a argumentat că „poporul va decide soarta țării la alegerile anticipate sau la un referendum”.

În cadrul unei emisiuni televizate din 25 februarie, șefa statului a declarat că nu va demara consultările cu fracțiunile parlamentare, pe motiv că acestea își schimbă foarte frecvent deciziile, inclusiv în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului și alegerile anticipate. Maia Sandu a precizat că va discuta cu reprezentanții societății civile, pe care îi respectă. Președintele mai spune că nu va desemna candidatul susținut de o „majoritate parlamentară coruptă” și că este gata să meargă la referendum pentru ca cetățenii să dea o notă acțiunilor sale,

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: