Fuzionarea a două universități și a două spitale – aprobată de Guvern. Recean, către Perciun și Nemerenco: Vă mulțumesc pentru transformări dificile
Full Article 3 minutes read

Fuzionarea a două universități și a două spitale – aprobată de Guvern. Recean, către Perciun și Nemerenco: Vă mulțumesc pentru transformări dificile

Premierul Dorin Recean a mulțumit miniștrilor Dan Perciun și Ala Nemerenco pentru „transformările destul de dificile” asumate de cei doi. Potrivit lui Recean, absorbția de către USM a universității de educație fizică și sport și fuzionarea celor două spitale sunt necesare pentru studenți și pacienți. „Este important lumea să înceteze să rezolve probleme patrimoniale”, a comunicat Recean. Declarațiile au fost făcute de oficial la ședința Guvernului din 27 decembrie. De menționat că la aceeași ședință, miniștrii au aprobat reorganizarea celor două universități și spitale. 

În timpul ședinței cabinetului de miniștri, Dorin Recean s-a adresat ministrului Educației și Cercetării Dan Perciun și ministrei Sănătății Ala Nemerenco.

Eu vreau să vă mulțumesc și dumneavoastră, și doamnei Nemerenco, pentru că vă asumați transformări destul de dificile. Este important lumea să înceteze să rezolve probleme patrimoniale, probleme de rezolvat finanțe, venituri și așa mai departe. Și toată lumea să se concentreze la deservirea cetățeanului, fie la procesul educațional în cazul dumneavoastră, fie la procesul deservirii medicale în cazul lucrurilor pe care le face doamna Nemerenco. Vă mulțumesc mult încă o dată pentru deciziile astea care sunt necesare pentru cetățenii noștri, pentru studenți, pentru pacienți”, a declarat Recean.

Doamna Nemerenco, ca și în cazul domnului ministru Perciun, vă mulțumesc că faceți ceea ce trebuie pentru cetățeni, pentru pacienți, mai degrabă decât pentru administratori și așa mai departe”, a adăugat Recean.

Pe 27 decembrie, Guvernul a aprobat reorganizarea Universității de Stat din Moldova prin fuziunea (absorbția) Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS). Hotărârea intră în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Potrivit autorităților, Ministerul Educației și Cercetării urmează „să investească 10 milioane de lei în infrastructura USEFS, să contracteze servicii adiționale de formare continuă și să încurajeze partenerii internaționali să investească în acest domeniu”: „Reprezentanții USEFS se vor regăsi în Senatul extins al USM, universitatea urmând să beneficieze de o autonomie sporită în cadrul acesteia. Procesul educațional va continua în campusul existent”.

Tot pe 27 decembrie, miniștrii au aprobat ca Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” să se reorganizeze prin fuziunea (absorbția) Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile. Potrivit Ministerului Sănătății, termenul de exploatare a clădirii Spitalului „Toma Ciorbă” este „depășit” și nu corespunde cerințelor contemporane, iar sediul Spitalului Dermatologic se află într-o stare mai bună și „poate fi ajustat la standardelactuale de prestare a serviciilor medicale acordate de ambele instituții”. Angajații celor două spitale sunt împotriva inițiativei și au organizat mai multe acțiuni de protest. La cea mai recentă au participat și deputați din opoziție, precum ex-bașcanul Irina Vlah, deputata comunistă Diana Caraman și liderul PDCM Ion Chicu. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: