Găgăuzia visează să se autoproclame „republică”. Constantinov anunță când ar putea fi dezbătut subiectul
Full Article 2 minutes read

Găgăuzia visează să se autoproclame „republică”. Constantinov anunță când ar putea fi dezbătut subiectul

Pe 9 septembrie, în Găgăuzia, va avea loc un nou congres al deputaților și autorităților reprezentative de toate nivelurile din autonomie. Șeful Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Dmitrii Constantinov, nu exclude că în ședință ar putea fi discutat, inclusiv, subiectul privind proclamarea autonomiei în Republica Găgăuzia. Alesul local a făcut declarația pentru un post privat de televiziune.  

„Vom decide cum vom proceda în viitor. Este posibil (nr: ca ei să reproclame Republica Găgăuzia). Oamenii cer acest lucru, pentru că Republica (nr: autoritățile centrale ale Moldovei) se atârnă apatic față de legislația noastră”, a spus Constantinov.

Amintim că la ultima ședință a deputaților și autorităților locale de toate nivelurile, care a fost convocată în Găgăuzia după ce Centrul Național Anticorupție a confiscat listele electorale din Găgăuzia după alegerea bașcanului în dosarul privind finanțarea ilegală a unui partid politic și mituirea alegătorilor, deputații găgăuzi au adoptat o rezoluție în care au înaintat mai multe cereri autorităților centrale. Între cerințe se regăsește, inclusiv, acordarea statutului constituțional Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei.

În fiecare an, pe 19 august, Găgăuzia sărbătorește proclamarea Republicii Găgăuze. Din 1990 până în 1994, Găgăuzia s-a autoproclamat republică separată de Moldova, dar în perioada decembrie 1994 – iulie 1995, Găgăuzia a fost reintegrată în Moldova, devenind autonomie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: