Gata cu prietenia dintre Putin și Orban? Ambasadorul Rusiei a explicat de ce Ungaria a fost inclusă în lista țărilor “neprietene”
Full Article 3 minutes read

Gata cu prietenia dintre Putin și Orban? Ambasadorul Rusiei a explicat de ce Ungaria a fost inclusă în lista țărilor “neprietene”

Guvernul de la Moscova a introdus-o pe Ungaria în lista țărilor „neprietenoase” cu Rusia din cauza susținerii sancțiunilor. În același timp, canalele de dialog între Moscova și Budapesta rămân deschise, a declarat ambasadorul Rusiei în Ungaria Evghenii Stanislavov, scrie Business-gazeta.

„Budapesta demonstrează o poziție pragmatică, care nu va renunța nici măcar sub presiunea aliaților săi din UE și NATO”, a spus el.

Politica Ungariei se bazează pe dorința de a-și proteja interesele. În același timp, se confruntă cu consecințele negative ale crizei ucrainene și ale sancțiunilor anti-ruse impuse de UE și SUA.

Ungaria a semnat toate pachetele de sancțiuni împotriva Rusiei ale Bruxelles-ului și este obligată să le respecte cu strictețe. Prin urmare, țara a fost clasificată drept o țară neprietenoasă cu Rusia, împotriva căreia se pot aplica măsuri de represalii. Măsurile restrictive au un impact negativ asupra tuturor domeniilor de cooperare dintre cele două țări, inclusiv economie, cultură și contactele umane.

Pe 27 martie, parlamentul ungar a votat pentru ratificarea aderării Finlandei la NATO.

Viktor Orban a dezvoltat de a lungul timpului o relaţie de amiciţie cu Vladimir Putin, pe care îl numea „dragul meu prieten”. Ungaria a fost criticată de restul ţărilor din UE pentru faptul că s-a opus sancţiunilor împotriva Rusiei şi a păstrat relaţii economice solide în domeniul energiei şi după invazia Rusiei în Ucraina.

De altfel, în discursul său, Orban a precizat din nou că ţara sa va rămâne în afara războiului dintre Rusia şi Ucraina şi va continua să se opună prin veto sancţiunilor care dăunează intereselor Budapestei.

Viktor Orban a fost acuzat şi de faptul că foloseşte simboluri ale Ungariei Mari şi că ar vrea să se folosească de Rusia să ocupe teritorii ale ţărilor vecine, printre care şi România.

***

În lista țărilor „neprietenoase” cu Rusia sunt incluse câteva zeci de țări, nu și Moldova.

Potrivit documentului, aceste țări nu pot fi considerate „prieteni” ai Rusiei:

– Australia

– Albania

– Andorra

– Marea Britanie

– Gibraltar

– toate țările-membre al UE

– Islanda

– Canada

– Liechtenstein

– Statele Federate ale Microneziei

– Monaco

– Noua Zeelandă

– Norvegia

– Coreea de Sud

– San-Marino

– Macedonia de Nord

– Singapore

– SUA

– Taiwan

– Ucraina

– Muntenegru

– Elveția

– Japonia

Documentul le permite cetățenilor ruși, companiilor și organelor de stat, care au datorii față de creditori din aceste țări, să le achite în ruble rusești. Pentru asta, datornicii trebuie să solicite băncilor rusești crearea unui cont special în ruble pe numele creditorului și să transfere acolo mijloacele financiare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: