Gavrilița: prognozele sunt de peste 3000 de îmbolnăviri cu COVID-19 pe zi, la sfârșit de octombrie (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Gavrilița: prognozele sunt de peste 3000 de îmbolnăviri cu COVID-19 pe zi, la sfârșit de octombrie (VIDEO)

Autoritățile prognozează că numărul de infectări cu coronavirus ar putea crește până la 3000 pe zi. Datele au fost prezentate de către premierul Natalia Gavrilița, în cadrul ediției din 31 august a emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8. Șefa Guvernului a mai spus că, din 1 septembrie, Ministerul Sănătății va suplimenta numărul de locuri la reanimare pentru bolnavii infectați cu COVID-19.

Potrivit șefei Executivului, dacă autoritățile nu vor impune măsuri dure, școala ar putea deveni un adevărat focar de infecții, copiii transformându-se în vectori de transmitere a virusului de la profesorii infectați la părinți și bunici. În același timp, prezentarea rezultatelor testelor PCR sau antigen rămân obligatorii pentru profesorii nevaccinați, chiar și în capitală, notează IPN.

„Testele gratis sunt necesare atunci când nu există vaccinare gratis, nu există alte politici ale statului care ar putea opri valul pandemic. Acum ne confruntăm cu un nou val de infectări cauzat de tulpina Delta, nivelul de infectare este mult mai mare. Ne așteaptă un număr mare de infectări la sfârșitul lunii octombrie, prognozele sunt de peste 3000 de îmbolnăviri pe zi. Încercăm să trecem prin acest val fără ca să sacrificăm sănătatea copiilor, fără ca să compromitem procesul de studii”, a explicat Natalia Gavrilița.

Premierul spune că statul nu intenționează să asigure testarea gratuită a angajaților din domeniul educației, atât timp cât există posibilitatea vaccinării gratuite.

„Profesorii sunt liberi să se vaccineze gratuit. Libertatea profesorilor se termină atunci când începe dreptul copiilor la un mediu sigur de învățare. Știind că acești profesori vor fi în spații închise, cu copii care nu se pot vaccina, și acești copii pleacă acasă unde interacționează cu bunicii, cu persoane cu comorbidități, este de bun simț să introducem anumite reguli care să protejeze copiii și familiile lor”, a spus Natalia Gavrilița.

De asemenea, premierul Natalia Gavrilița a declarat că profesorii care nu vor să se vaccineze „trebuie să-și găsească altă ocupație”. Peste câteva ore după încheierea emisiunii, prim-ministrul a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin intermediul căruia a adresat scuze publice pedagogilor. Șefa Executivului a subliniat că aceasta nu este poziția oficială a Guvernului.

Potrivit unei decizii a CNESP, începând cu 1 septembrie, angajații nevaccinați din sistemul educațional sunt obligați să facă pe cont propriu testele anti-COVID-19 o dată la 14 zile. Astfel, autoritățile speră să încurajeze vaccinarea angajaților din sistem până la o rată de 95% în fiecare instituție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: