Gaz la preț de €550 și contracte de cumpărare a energiei electrice. Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale
Full Article 2 minutes read

Gaz la preț de €550 și contracte de cumpărare a energiei electrice. Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale

Operatorii de sistem urmează să încheie contracte de procurare a energiei electrice cu Energocom, până pe 29 decembrie 2023, pentru perioada ianuarie-decembrie 2024. Totodată, pentru asigurarea securității energetice, Moldovagaz și Energocom vor încheia un contract individual de livrare a gazelor naturale, până în data de 29 decembrie, pentru perioada ianuarie-aprilie 2024. Deciziile au fost luate de Comisia pentru Situații Excepționale pe 27 decembrie. 

Comisia a decis că furnizorii serviciului universal, de ultimă opțiune și operatorii de sistem, până la data de 29 decembrie 2023, urmează să încheie contracte bilaterale de procurare a energiei electrice cu Energocom pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024.

Totodată, pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, Moldovagaz și Energocom vor încheia un contract individual de livrare a gazelor naturale, până în data de 29 decembrie 2023, pentru perioada ianuarie – aprilie 2024.

Comisia a mai decis că gazele naturale achiziționate de Moldovagaz de la Energocom vor fi livrate exclusiv pe teritoriul Republicii Moldova în limitele teritoriului autorizat prin licențele operatorilor de sistem. Iar prețul de vânzare/cumpărare va fi egal cu 550 EUR/1000 per metru cub. Ulterior, se menționează în dispoziția Comisiei, prin decizia organelor corporative ale Energocom prețul gazelor naturale poate fi micșorat.

Comisia pentru Situații Excepționale a mai decis că, în perioada ianuarie-aprilie 2024, Moldovagaz va furniza întregul volum de gaze naturale livrat de Gazprom în mărime de 689,7 mil. metri cubi consumatorilor de pe malul stâng al Nistrului, inclusiv către „Moldavskaia GRES” în scopul producerii energiei electrice pentru consumatorii ambelor maluri ale Nistrului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: