Gaz mai ieftin și credit de 500 mln $ pentru infrastructură. Rezultatul vizitei la Moscova a premierului Chicu
Full Article 3 minutes read

Gaz mai ieftin și credit de 500 mln $ pentru infrastructură. Rezultatul vizitei la Moscova a premierului Chicu

De la 1 ianuarie 2020 Rusia va micșora prețul la gazul livrat Republicii Moldova cu 50 de dolari pentru o mie de metri cubi. Totodată, Moscova este gata să deschidă și o linie de credit în sumă de jumătate de miliard de dolari pentru proiectele infrastructurale din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut joi, 20 noiembrie, de către premierul Ion Chicu, în urma vizitei sale în Federația Rusă.

Prim-ministrul Ion Chicu a enumerat realizările pe care le-a obținut în urma întrevederilor pe care le-a avut la Moscova. Printre acestea sunt reducerea prețului la gaze. Astfel, până la sfârșitul anului prețul de achiziție va fi de 215 dolari pentru o mie de metri cubi, iar de anul viitor de 172-173 de dolari. Ion Chicu nu a precizat însă dacă micșorarea prețului de achiziție a gazului va conduce și la diminuarea tarifului pentru consumatori. Totodată, Moscova a asigurat că Republica Moldova va fi alimentată cu gaze chiar dacă Rusia nu va ajunge la un acord cu Ucraina privind tranzitul de gaze.

De asemenea, el a anunțat că a fost lansat un proces de liberalizare a comerțului, ceea ce presupune eliminarea taxelor vamale, extinderea listei vinificatorilor care pot exporta în Rusia și majorarea numărului de autorizații pentru transportatori.

„Partea rusă va oferi în zilele următoare numărul suficient de autorizații, la acest moment, o mie, pentru ca până la sfârșitul anului exporturile de produse din Republica Moldova pe piața rusească prin intermediul transportului auto să fie deblocat”, a precizat Ion Chicu.

Premierul a mai anunțat că a discutat și proiectul Moscovei privind distrugerea armamentului la depozitele din Cobasna, iar în zilele următoare, Rusia ar urma să prezinte mai multe detalii.

Ion Chicu a mai anunțat că a convenit cu autoritățile de la Moscova în privința deschiderii unei linii de credit în valoare de 500 de milioane de dolari pentru proiecte investiționale în infrastructura drumurilor. Condițiile urmează să fie discutate de ministerele Finanțelor dintre cele două țări. „În scurt timp, transformăm țara în șantier”, a anunțat prim-ministrul.

Cea mai importantă realizare, potrivit premierului, este deblocarea dialogului Chișinău-Moscova la nivel guvernamental.

„Consider că principalul rezultat este că am restabilit la nivel guvernamental dialogul pragmatic, normal și reciproc avantajos cu unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova. În baza acestui dialog vom putea explora în continuare oportunitățile pe care ni le oferă această colaborare”, a menționat Chicu. Prim-ministrul l-a invitat pe omologul său rus, Dmitri Medvediev, să efectueze o vizită la Chișinău, însă data nu a fost deocamdată stabilită.

Amintim că este prima vizită oficială a unui prim-ministrul moldovean la Moscova, din ultimii 7 ani. Ion Chicu a mai anunțat că urmează o vizită oficială la Londra, la invitația președintelui Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: