Gaz va fi, dar trebuie economisit. Spînu: Ne propunem o reducere voluntară de minimum 15% din consumul de gaz
Full Article 4 minutes read

Gaz va fi, dar trebuie economisit. Spînu: Ne propunem o reducere voluntară de minimum 15% din consumul de gaz

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a spus pe 2 august că moldovenii vor avea căldură în casă indiferent de scenariile care vor derula. Totuși, oficialul a menționat că va trebui de economisit. Astfel autoritățile își propun o reducere voluntară de minimum 15% din consumul de gaz. 

În cadrul unor declarații de presă cu privire la sezonul de încălzire, Spînu a subliniat că „toți consumatorii casnici vor avea acces la căldură indiferent de scenariile care se vor derula”.

„Vom avea rezerve de gaz. Vom avea surse alternative de import. În această iarnă toți vom avea căldură în casă”, a menționat Spînu.

Totuși, oficialul a spus că va trebui și de economisit. „Trebuie să ne mobilizăm cu toții pentru a reduce din consum acolo unde este posibil. Ne propunem o reducere voluntară de minimum 15% din consumul de gaz, așa cum o fac toate țările din Uniunea Europeană”, a comunicat vicepremierul.

Cu referire la acțiunile Guvernului pentru sezonul de încălzire, oficialul a spus că vor fi acordate în factură compensații lunare pentru consumul de gaze naturale, energia electrică și termică. Astfel încât „oamenii care au cel mai mult de ajutor să îl primească în factură”.

Totodată, Spînu a menționat că a fost semnat un acord de împrumut cu BERD în valoare de 300 milioane de euro, menționând că Moldova astfel are rezerve financiare pentru a putea face față unor situații extreme.

La fel, el a spus că țara noastră a primit 75 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru atenuarea impactului socio-economic produs de creșterea prețurilor la gazele naturale.

Spînu a mai comunicat că se vor finanța, prin fondurile AIPA și prin Programul Satului European, proiecte de eficiență energetică în localitățile rurale.

De menționat că Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) se va întruni, pe 4 august, în ședință pentru a examina noul tarif la gazele naturale.

Contactat de NM, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că compania nu a solicitat majorarea prețului la gaz pentru consumatorii finali, chiar dacă ieri Ceban a declarat că în luna august Moldova va achita Gazprom-ului aproape cu 500 de dolari mai mult decât a achitat în luna iulie.

Potrivit unui proiect propus de ANRE și publicat de instituție la 14 iulie, din 1 august consumatorii casnici ar putea achita un tarif de 22,26 lei/m3 (cu TVA) – cu 3,64 lei mai mult decât în prezent. Asta cu toate că Moldovagaz a solicitat, anterior, un tarif de aproape 30 de lei pentru 1 m3 de gaze. ANRE a formulat un tarif de 20,6 lei/1m3 de gaz (fără TVA) sau 22,26 lei/m3 (cu TVA). Dacă va fi aprobată, hotărârea va intra în vigoare din data de 1 august.

Potrivit directorului Moldovagaz, Vadim Ceban, Republica Moldova va achita Gazprom-ului, în luna august, 1458.5 USD pentru mia de metri cubi de gaze naturale, ceea ce ar însemna cu 480 de dolari mai mult decât am achitat în luna iulie. Acest preț este un nou record absolut.

De menționat că, în luna iulie, Republica Moldova a cumpărat gaze naturale la un preț de 980 de dolari SUA pentru mia de metri cubi. În luna iunie, țara noastră a procurat gazul rusesc cu 880 de dolari pentru mia de metri cubi. Pentru luna mai, prețul de achiziție al gazelor naturale era 919 de dolari pentru o mie de metri cubi, pe când în aprilie Moldova achita 1 194 de dolari.

Tariful la gazele pentru consumatorii finali a fost majorat, pe 31 mai, de la 15,18 lei până la 18,62 lei pentru un m3.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: