Gazprom va reduce fluxurile de gaze livrate prin Nord Stream cu 67 milioane m3 pe zi
Full Article 3 minutes read

Gazprom va reduce fluxurile de gaze livrate prin Nord Stream cu 67 milioane m3 pe zi

Fluxurile de gaze prin Nord Stream va scădea la 67 de milioane de metri cubi pe zi din cauza opririi forțate a unui alt motor cu turbină cu gaz Siemens la Portovaya CS, a raportat Gazprom, scrie Interfax. O decizie în acest sens a fost anunțată de Gazprom, pe 15 iunie, și va intra în vigoare pe 16 iunie.

„În legătură cu sfârșitul intervalului dintre revizii înaintea unei noi revizii (în conformitate cu instrucțiunile Rostekhnadzor și ținând cont de starea tehnică a motorului), Gazprom oprește funcționarea unui alt motor cu turbină cu gaz Siemens la Portovaya CS”, se arată în mesajul Gazprom.

În ajun, Gazprom a anunțat că reduce capacitatea zilnică de livrare a gazelor către Germania cu peste 40% prin gazoductul Nord Stream, echipamentul necesar pentru reparații nefiind furnizat de grupul german Siemens.

„Livrările de gaz către gazoductul Nord Stream pot fi furnizate în prezent în valoare de până la 100 de milioane de metri cubi pe zi (comparativ cu) volumul planificat de 167 de milioane de metri cubi pe zi. În prezent, doar trei unități de pompare a gazului pot fi utilizate la Portovaya CS”, a spus Gazprom într-un comunicat, menţionând că problemele sunt cauzate de lipsa compresoarelor de la Siemens.

Siemens Energy a declarat că o turbină cu gaz care alimentează o stație de compresoare de pe conductă a fost în funcțiune de mai bine de 10 ani și a fost dusă la Montreal pentru o revizie programată. Dar din cauza sancțiunilor impuse de Canada, compania nu a putut returna echipamentul clientului, Gazprom.

„În acest context, am informat guvernul canadian și german și lucrăm la o soluție durabilă”, a spus Siemens Energy într-un comunicat.

Astfel, din cauza opririi unei alte unități, livărările prin gazoductul Nord Stream poate fi deja redus cu 60%. Prețul gazului în Europaa crescut cu peste 10% după acest mesaj – până la 1.200 USD per mia de metri cubi.

După cum s-a raportat, în urmă cu o lună, Siemens a anunțat că va părăsi piața rusă și a început procedura de încetare a producției și a operațiunilor sale.

Gazoductul Trans-Baltic Nord Stream are o lungime de 1.224 de kilometri și o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an a fost pus în funcțiune în noiembrie 2011. Este imposibil ca fluxul scăzut de gaze să fie completat prin intermediul Ucrainei, deoarece Kievul a limitat acceptarea gazului rusesc pentru tranzit din cauza războiului. Utilizarea capacităților gazoductului Yamal-Europa prin Polonia este interzisă de sancțiunile rusești.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: